nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pzr Oca 14, 2018 10:26 am    Mesaj konusu: Allah ýn Elçisinin Kur'an Anlayýþý Nasýldý? Alntyla Cevap Gnder

Peygamberimizin Kur’an anlayýþý nasýldý? Bu soruyu hepimiz kendimize sormalýyýz, araþtýrmalý ve öðrenmeliyiz. Bu konularda farklý fikirler var. Örneðin, Peygamberimizin hadislerinden, Allah ýn elçisinin Kur’an a nasýl baktýðýný, Kur’an anlayýþýný çok rahatlýkla öðrenebiliriz diyenlere rastlarýz. Bir baþka düþünce, ALLAH IN ELÇÝSÝNÝN KUR’AN ANLAYIÞINI, ÇOK AÇIK KUR’AN DAN, AYETLERDEN, ALLAH IN VERDÝÐÝ ÖRNEKLERDEN ANLAYABÝLÝRÝZ dediklerini hepimiz biliyoruz.

Gelin bu cevaplar üzerinde birlikte düþünelim. Eðer Allah ýn elçisinin Kur’an a bakýþýný, Kur’an anlayýþýný rivayet hadislerden öðrenmeye çalýþýrsak, adý üstünde rivayet yani kesin olmayan bilgilerden yararlanarak anlamaya çalýþmýþ oluruz. Buda bizleri asla doðruya götürmez. Allah ne diyordu, emin olmadýðýn bilginin ardýna düþmeyin hesabýný sorarým. Ayrýca günümüzde ilim tahsili yaptýðýný söyleyen bazý kiþilerden yola çýkarak, onlarýn söylemleri ile Peygamberimizi tanýmaya, Ýslam ý anlamaya çalýþmamýzda büyük hata olur.

ÝSLAM I VE ALLAH IN ELÇÝSÝNÝ, KÝÞÝLERÝN DÝN ANLAYIÞINA DÜÞÜNCE VE FÝKÝRLERÝNE GÖRE DOÐRU ANLAYAMAYIZ, ANLAMAYA ÇALIÞIRSAK HATA YAPARIZ. BU SÖZLER DÜÞÜNCELER GERÇEKLERÝ DEÐÝL, O KÝÞÝNÝN FÝKÝRLERÝNÝ VE YORUMLARINI YANSITIR.

Allah ýn elçisine atfen söylenen öyle sözler/hadisler var ki, adeta Peygamberimize iftira niteliðinde, onun söylemesi mümkün olmayacak sözler var hadisler arasýnda. Þöyle diyebilirsiniz, onlarý ayýklayýp temizlemeliyiz. Bu düþünceye kýsmen de olsa hak vermek gerekir. Peki, bu ayrýmý tasnifi, nasýl yapmalýyýz? Elimizde karþýlaþtýracaðýmýz, ölçü ne olmalý?

Eðer ölçümüz beþeri FIKIH inancýysa, bundan sonuç almamýz asla mümkün olamaz, çünkü bu kurallarý koyanlar insanlardýr, fýkýh dinin asli unsuru asla olamaz. Ama ölçümüz, karþýlaþtýracaðýmýz kaynaðýmýz Kur’an olursa, asla hata yapmayýz. Kur’an ile karþýlaþtýrýrsak, þöyle bir sonuca varmamýz mümkündür. Allah ýn elçisi, bu sözleri söylemiþtir, çünkü bu düþünceler Kur’an ýn bahsettiði konulardýr, hükümlerdir, Allah ýn elçisi de bunlarý anlatmýþ, örnek vermiþtir diyebiliriz.

Günümüzde bu konuda öyle söylemler geliþtiriliyor ki, doðrusu peygamberimize karþý sevgimizi, adeta silah koz olarak kullanýyorlar. Diyorlar ki, “PEYGAMBERÝMÝZÝN KUR’AN ANLAYIÞINDAN, RAHATSIZ OLANLAR MI VAR ?” Düþünebiliyor musunuz, Allah ýn elçisinin Kur’an anlayýþýndan hangi Müslüman rahatsýz olabilir? Ben Müslüman ým diyen hiç kimse rahatsýz olamaz. Rahatsýz olacak bir kesim vardýr ki ona bende dâhilim, oda Allah ýn elçisi söylemediði halde, bunlar Allah ýn elçisinin sözleridir diyerek ortaya atýlan, ama Kur’an ýn asla onayýndan geçmeyen sözlerin toplum tarafýndan, din ve iman adýna toplum içinde yayýlmasý ve kanun, kural koyucu olarak kabul görmesidir.

Allah ýn elçisinin Kur’an anlayýþýný anlamak isteyen, þunu asla unutmamalýdýr. Peygamberimiz yaþadýðý dönem içinde, Kur’an dýþýndan hiçbir sözü yazýya geçirtmemiþ ve sizlere Kur’an yeter demiþtir. Onun içindir ki, günümüze ulaþan tüm hadisler, bir rivayete göre diye baþlar ve bir baþkasýndan nakillerle günümüze ulaþmýþtýr. ÝÞTE SÝZE, PEYGAMBERÝMÝZÝN KUR’AN ANLAYIÞINA, ÇOK GÜZEL BÝR ÖRNEK.

Eðer Allah ýn elçisi, bizler Kur’an ý okuduðumuzda, ayetler üzerinde düþündüðümüzde, ayetleri anlayamayacak olsaydýk, böylemi davranýrdý? Þunu lütfen unutmayalým, Peygamberimiz ÜMMÝYDÝ. Yani daha önce hiçbir Ehli kitaba tabii deðildi. Hatta Allah ayetinde ne diyordu konuyu bizlerin daha iyi anlayabilmesi için. “SEN DAHA ÖNCE, DÝN ÝMAN NEDÝR BÝLMEZDÝN, SENÝ DOÐRU YOLA BÝZ ÝLETTÝK.”

Buradan da anlýyoruz ki, Peygamberimiz din adýna ne öðrendiyse Kur’an dan öðrenmiþtir. ALLAH IN ELÇÝSÝNÝN ÝMAN ANLAYIÞININ TEMELÝ YALNIZ KUR’AN DI. Eðer Peygamberimizin yolundan, izinden gitmek istiyorsak, bizlerinde izleyeceði yol, din adýna delilimiz yalnýz Kur’an olmalýdýr.

Dört halife dönemini hatýrlayýnýz lütfen. Peygamberimize en yakýn olanlar bile, Kur’an ýn dýþýna zerre çýkmamýþ, toplum arasýnda hadis naklini yasaklanmýþtýr. Bu yasaðý, saðlýðýnda Allah ýn elçisi koymuþtu. Çünkü kendi sözünün birkaç gün içinde, dilden dile nakledilirken, kendi söylediklerinin tam tersi hale sözlerinin dönüþtüðüne, bizzat kendisi þahit olmuþtur. Birde yüzlerce yýl sonra, bu sözlerin bizlere ne derece doðru ulaþabileceðinin yorumunu, sizlere býrakýyorum.

Tüm bu gerçekleri düþündüðümüzde, Allah ýn elçisinin Kur’an anlayýþý çok açýk anlaþýlýyor. Bu davranýþtan hiçbir Müslüman gocunmamalý, tam aksine titizlikle hayatýna geçirmelidir. Allah ýn elçisinin, bu davranýþý uyguladýðýna dair kanýtýmýz nedir diye sorabilirsiniz. Elbette bunun cevabýný da, Allah ýn bizlere Kur’an da, çok açýk ve net bildirdiðini görüyoruz. Bu uyarýlarý yaptýktan sonrada, Yaradan þunu söylüyor bizlere. “ALLAH I ZÝKREDENLER ÝÇÝN, ALLAH IN RESULÜ SÝZLER ÝÇÝN GÜZEL BÝR ÖRNEKTÝR.”

Þimdide bizlerin sorumlu olduðumuz Kur’an a bakalým, acaba Allah ýn elçisinin görev ve sorumluluðunda Kur’an ýn yeri nedir, elçisinin Kur’an anlayýþý hakkýnda Allah neler anlatýyor bizlere, ona bakalým ki, Allah ýn elçisinin Kur’an anlayýþý apaçýk ortaya çýksýn.

Ankebut 18: "Eðer yalanlarsanýz bilin ki, sizden önceki ümmetler de yalanlamýþtý. RESULE DE DÜÞEN, AÇIK BÝR TEBLÝÐDEN BAÞKA ÞEY DEÐÝLDÝR."(Yaþar Nuri meali)

Ahkaf 9: De ki: Ben peygamberlerin ilki deðilim. Bana ve size ne yapýlacaðýný da bilmem. BEN SADECE BANA VAHYEDÝLENE UYARIM. Ben sadece apaçýk bir uyarýcýyým. (Diyanet vakfý meali)

Ahzab 2: RABBÝNDEN SANA VAHYOLUNANA UY. Þüphesiz Allah, yaptýklarýnýzdan hakkýyla haberdardýr. (Diyanet meali)

Yunus 109: (Ey Muhammed!) SANA VAHYOLUNANA UY VE ALLAH HÜKMÜNÜ VERÝNCEYE KADAR SABRET. O, hüküm verenlerin en hayýrlýsýdýr. (Diyanet meali)

Enbiya 45; De ki: “BEN SÝZÝ ANCAK VAHÝY ÝLE UYARIYORUM.” Ama saðýrlar uyarýldýklarý vakit çaðrýyý iþitmezler. (Diyanet meali)

Hakka 44.45.46: Eðer (Peygamber) BÝZE ÝSNAT EDEREK BAZI SÖZLER UYDURMUÞ OLSAYDI, MUTLAKA ONU KUDRETÝMÝZLE YAKALARDIK. SONRA DA ONUN ÞAH DAMARINI MUTLAKA KESERDÝK. (Diyanet meali)

Enam 48: Biz, ELÇÝLERÝMÝZÝ YALNIZCA MÜJDECÝ VE UYARICI OLARAK GÖNDERÝRÝZ. Bu nedenle, iman edip doðru ve yararlý iþler yapanlar ne korkacak ne de üzüleceklerdir. (Muhammed Esed meali)

Enam 19:….. Ýþte bu Kur’an bana, ONUNLA SÝZÝ VE ERÝÞTÝÐÝ HERKESÝ UYARAYIM DÝYE VAHYOLUNDU. (Diyanet meali)

Enam 50: …BEN SADECE, BANA GÖNDERÝLEN VAHYE UYUYORUM.” (Diyanet meali)

Ne dersiniz, Allah ýn elçisinin Kur’an anlayýþý, sizce çok açýk anlaþýlmýyor mu? BUNCA AYETLERDEN ANLAÞILIYOR KÝ, ALLAH IN ELÇÝSÝ YALNIZ KUR’AN A UYARDI. Allah ýn uyarýlarý, ikazlarý bizlere Peygamberimizin Kur’an anlayýþýný, çok açýk bir þekilde anlatýyor. Peygamberimiz benim görevim, aldýðým Kur’an vahyini sizlere teblið etmektir, asla bunlara kendim hiç bir ilave yapamam diye açýkça bildiriyor. Bu gerçeklerden sonra, hala peygamberimizin dinde hüküm koyma, ilave yapma yetkisinin olduðunu söylersek, neyi anlamýþ oluruz biliyor musunuz?

ALLAH IN ELÇÝSÝNÝN KUR’AN ANLAYIÞINI DEÐÝL, BÝZLERE DAYATILAN HURAFELERE ÝNANMAKLA, BÝRÝLERÝNÝN ÝSLAM VE KUR’AN ANLAYIÞINI, ALLAH IN ELÇÝSÝNÝN KUR’AN ANLAYIÞI DÝYE ANLAMIÞ OLURUZ. Bu da iftiradýr ve büyük günahtýr.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR