nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: Pzr Oca 28, 2018 9:45 am    Mesaj konusu: Kur'an a Bakýþ Açýmýz, Ondan Yararlanma Yöntemimiz Nasýl Olm Alntyla Cevap Gnder

Bizler Kur’an ý, onun ayetlerini doðru anlamak istiyorsak, mutlaka Allah ýn tavsiye ettiði yöntemi kullanmamýz gerekir. Eðer Kur’an ýn önerdiði yöntemin dýþýna çýkarsak, Allah ýn uyarýlarýný ve bizlerden istediklerini, yani bizlere tebliðini, asla doðru anlayamayýz. ÝSLAM ÝNANCI ÖYLE YANLIÞ BÝLGÝLERLE KARIÞTIRILARAK YOÐRULMUÞ KÝ, BU KARIÞIMIN ALLAH IN ÝSTEDÝÐÝ DOÐRULTUDA MAYA TUTMASI DA MÜMKÜN OLMUYOR. Böyle olunca da, Ýslam toplumlarý huzuru, Allah ýn doðru yolunu bulamýyor.

Önce þunu asla unutmamalýyýz. Allah yemin ederek, bu kitabý bizler için kolaylaþtýrdýðýný söylüyorsa, aklý baþýnda bir insan, Kur’an ý anladýðý dilde okuyup ayetler üzerinde düþündüðünde, Allah ýn tebliðini anlamamasý mümkün deðildir. Çünkü Allah kulunun anlayamayacaðý bir bilgiden, kitaptan sizce sorumlu tutar mý? Elbette tutmaz. O zaman Kur’an ýn ayetlerini anlamaya çalýþýrken, Kur’an ýn dýþýndan, hiç kimsenin sözlerinin etkisinde kalmadan anlamaya çalýþmalýyýz. ÇÜNKÜ TEK REHBER, SORUMLU OLDUÐUMUZ KÝTAP YALNIZ KUR’AN DIR.

Allah bizlerin sorumlu olduðu dinin anasý, temeli olan MUHKEM ayetlerin, açýk seçik ve nice örneklerle açýkladýðýný bizlere bildiriyor Kur’an da. Bunun nedenini açýklarken de, hiç kimseye muhtaç olmayasýnýz diye, nice örneklerle sizlere açýkladýk örneðini veriyor. Eðer bizler ayetleri okuduðumuzda tam anlayamýyoruz, ama bir baþkasýnýn açýklamalý kitaplarýný okuduðumuzda daha iyi anlýyoruz dersek, Allah ýn nuruna saygýsýzlýk yapmýþ oluruz. Okuduðumuz kitaplarýn, ayetleri doðru anlattýðýndan ne kadar emin olabiliriz? Hâþâ Allah ýn anlatamadýðýný, birilerimi baþarýyor?

Allah ayetlerinde, bizler anlayabilmemiz için, ayetlerde dolaylý hükümler vermediðini, ben bu konuyu anlayamadým demesinler diye de, baþka ayetlerde örnekler verip, o konuyu farklý örneklerle açýkladýðýný bildiriyor bizlere. Buradan çok net þunu anlýyoruz. Allah bir emir vermiþse, onu dolaylý ya da çok az kiþilerin anlayabileceði þekilde deðil, MUHKEM yani þüphe duyulmayacak, tartýþmaya meyledilmeyecek kadar açýk, hükümlerini bizlere bildirdiðini belirtiyor.

Bu durumda bizlerin iþi, sizce çok daha kolay deðil mi? Elbette kolay, ama bu gerçeði önce Kur’an ý anlayarak ve üzerinde düþünerek anlamalý öðrenmeliyiz ki, bu gerçeðin farkýnda olabilelim. Bizlerin ne yazýk ki Kur’an ile baðýmýz kesilmiþ, kafamýz üzülerek söylemek zorundayým, Kur’an ýn asla bahsetmediði rivayetlerle doldurulmuþ, kafalar karýþmýþ durumda. YANÝ HAKLA BATILI, AYIRAMAZ OLMUÞUZ. Önce bizler kafamýzdaki bu karmaþayý çözmeliyiz ve emin olmadýðýmýz bilgilerden, Kur’an ýn onaylamadýðý inançlardan kurtulmalýyýz, uzaklaþmalýyýz.

Tekrar hatýrlatmak istiyorum, bu konu çok önemli. Allah bizlerin sorumlu olduðu dinin anasý, temeli olan tüm ayetlerin MUHKEM yani açýk, anlaþýlýr olduðunu söylüyorsa, bizlere Kur’an ýn açýkça bahsetmediði konularda, bunlarda Allah ýn emri diyenlere karþý dikkatli olmalýyýz. Yine dinden nemalanan bazý kiþiler, Allah ýn elçisinin de ismini kullanýp, bunlarda Peygamberimizin dinde hükümleridir deme gafletine düþüyorlar. Hâlbuki Allah çok açýk ne diyor ve uyarýyordu hatýrlayalým. “ALLAH HÜKMÜNE HÝÇ KÝMSEYÝ ORTAK ETMEZ.”

Peygamberimizin adýný kullanýp, ona iftira atanlar, ne yani peygamberimiz postacýmýydý, dinde hüküm koyma yetkisi de mi yoktu, bu nasýl bir elçilik diyerek, toplumum peygamber sevgisini kullanýyorlar. Kur’an gerçekleri ile buluþan bir Müslüman elbette bunlara inanmýyor, çünkü Allah ýn elçisine verdiði yetki ve sorumluluðu biliyor ve diyor ki böyle söyleyenlere; NE YANÝ ALLAH IN ELÇÝSÝ, DÝNDE ALLAH IN ORTAÐIMIYDI. Allah elçisine verdiði yetki ve sorumluluklardan birkaç örnek vermek istiyorum.

PEYGAMBERE DÜÞEN APAÇIK TEBLÝÐDEN BAÞKA BÝR ÞEY DEÐÝLDÝR. (Ankebut 1Cool

BÝZ RESULLERÝ, SADECE MÜJDELEYÝCÝLER VE UYARICILAR OLARAK GÖNDERÝRÝZ. (Kehf 56)

SENÝN GÖREVÝN SADECE TEBLÝÐ ETMEKTÝR. (Rad 40)

BEN SADECE BANA VAHYEDÝLENE UYARIM. BEN SADECE APAÇIK BÝR UYARICIYIM. (Ahkaf 9 )

Tüm bu gerçeklere vakýf olan bir Müslüman, Kur’an ýn açýkça söylemediði, izah etmediði örneðini bile vermediði hiçbir söze inanmaz. Birkaç örnek vermek istiyorum. Kur’an da asla hiçbir ayette, KADIN SAÇLARINI ÖRTMELÝDÝR DÝYE ALLAH BÝR EMÝR VERMEMÝÞTÝR. Bizler eðer ayetlerde geçen kelimelere farklý anlamlar verip, aslýnda burada dolaylý emir var, ya da zaten o günkü toplumun baþý kapalýydý þeklinde ayetlerden hükümler çýkarmaya çalýþýrsak, asla gerçeklerin deðil, atalarýn ya da beþerin fýkýh inancýný din diye yaþamaya devam etmiþ oluruz. Bizlerin üzerinde duracaðý ve soracaðý tek bir soru var bu konuda. BANA LÜTFEN KUR’AN DAN, ALLAH IN BAÞÖRTÜSÜ KONUSUNDAKÝ, MUHKEM EMRÝNÝ GÖSTERÝN. Gösteremiyorlarsa, bu inanç bu emir, asla Allah ýn emri deðildir.

Bu konuyla ilgili, önemli gördüðüm bir örnek vermek istiyorum. Bir arkadaþým, Nur suresi 31. ayet ile ilgili yazdýðým makaleme cevap vermiþ ve þöyle demiþ. “Siz ayetler konusunda, baþkasýnýn zanlarýný eleþtirirken, kendi zanlarýnýzý dayatýyorsunuz.” Çok doðru söylemiþ. Çünkü ben Allah ýn emrettiði gibi, ayetler üzerinde Kur’an bütünlüðünde düþünüp, aklýmý kullandýðýmda, kendi zanlarýmý yani doðru olduðunu düþündüðüm sonuçlarý yazýyorum. Bu düþünceme uyanlarý da, asla reddetmem mümkün deðildir. Uymayanlarý da kabul etmem düþünülemez. Buda benim zannýmdýr elbette. Bu dünyada imtihan, iþte böyle bir þey. BU ZANNIN DOÐRULUÐUNUN ÖLÇÜSÜ ÖNEMLÝDÝR. ÖLÇÜSÜ DE KUR’AN DIR. ÇÜNKÜ ZAN DOÐRU OLMAYABÝLÝR KONTROLE, DENETÝME MUHTAÇTIR.

HÝÇBÝR ZAN, DÝNDE HÜKÜM KOYAMAZ. Yani bizler ayetler üzerinde düþündüðümüzde, var olmayan, açýklanmayan, açýkça verilmemiþ bir hükmü ortaya çýkartamayýz. EÐER BUNU YAPARSAK, KENDÝ ZANLARIMIZIN ESÝRÝ OLURUZ. Nefsimizde yarattýðýmýz kurallarý, hükümleri yani zanlarý dinin içinde zannederiz. Baþörtüsü konusunda da, ne yazýk ki bu yanlýþ yapýlýyor. Allah asla kadýn saçlarýný örtmelidir diye bir hüküm vermediði halde, ayetlerde geçen kelimelere öyle anlamlar veriyor ve kendi zanlarýmýzýn esiri oluyoruz ki, adeta Kur’an a þirk koþan hükümler çýkartýyoruz ortaya. Tekrar hatýrlatmak istiyorum. BÝZLERÝN ZANLARI, ASLA AÇIKÇA VERÝLMEMÝÞ BÝR HÜKÜM ORTAYA ÇIKARTAMAZ. Zanlarýmýz ancak, açýkça verilen ayetleri anlamamýzda fayda saðlayabilir. Çünkü Allah bizleri Kur’an dan imtihan ediyor. Birilerinin sözlerinden, ayetlerden anladýklarýndan, yani zanlarýndan deðil.

Ben makalelerimde kendi düþüncelerimle, yani kendi zanlarýmla ayetleri anlamaya çalýþýrým ve derim ki, bu yazdýklarým benim ayetlerden anladýklarýmdýr, yalnýz beni baðlar. Hiçbir zaman, Allah ýn açýkça söylemediði, bahsetmediði bir sonuca varmam. ÇÜNKÜ HÜKÜM VERMEK, YALNIZ ALLAH A MAHSUSTUR. Bizlere düþen ayetleri, verilen hükümler doðrultusunda anlamak ve anlatmaktýr.

Bir baþka örnek verelim. Kadýnlarýn ay halinde, Kur’an okuyamayacaðý ya da ibadet edemeyeceði, oruç tutamayacaðý konusunda Allah hiçbir yasak getirmemiþtir. Bakara 222. ayet de, kadýn regli halindeyken, cinsel iliþkiye girilmemesi konusundan bahseder. Temizlendiðinde yani ay hali bittiðinde yapýlmalýdýr, açýklamasýný yapar. Bu ayette geçen, temizlendiðinde sözüne öyle anlamlar vermiþlerdir ki, asla Allah böyle bir hüküm vermemiþtir. Demiþler ki, kadýn ay halinde kirlidir, cünüptür ibadet yapamaz, Kur’an okuyamaz, oruç tutamaz. Ýyide bu hükme bir kelimeden yola çýkarak nasýl varýrsýnýz. Ýþte bu düþünceler kiþilerin zanlarýdýr, asla Allah ýn hükmü deðildir. Hani Kur’an da, sorumlu olduðumuz ayetler muhkemdi. Yani þüphe duyulmayacak kadar açýktý. Nereden çýktý bu hükümler? Ne yazýk ki bizler, Allah ýn açýk hükümlerine iman etmek yerine, beþerin yarattýðý FIKIH inancýnýn hükümlerine, kendi zanlarýmýza iman ediyoruz.

Bir baþka örnek verelim. Allah zina yapan kiþinin nasýl cezalandýrýlmasý gerektiðini çok açýk bildirmiþtir Kur’an da. Bunca açýk emir varken, hala zina yapan RECM edilmelidir diyenlere inanýrsanýz, Kur’an a deðil, Kur’an ýn karþýsýna koyduklarý beþeri FIKIH inancýna, kiþilerin zanlarýna uymuþ, yani Kur’an a þirk koþmuþ olursunuz.

Eðer bizler Müslüman’sak, Kur’an dan sorumlu olduðumuzun bilincindeysek, bizlere anlatýlan her konuyu, Kur’an a sormalýyýz, danýþmalýyýz. Kur’an a sorabilmemiz içinde, ondan haberdar olmalýyýz, yani önce Allah ýn emirlerini anlayarak ve düþünerek okumalýyýz. ALLAH IN DÝNÝNE, TEK BÝR PENCEREDEN BAKMALIYIZ. EÐER KENDÝMÝZE DÝN ADINA FARKLI PENCERELERDE AÇTIYSAK, KENDÝ NEFÝSLERÝMÝZDE, SANI DÜÞÜNCELERÝMÝZDE HÜKÜMLER YARATTIYSAK, ALLAH IN ORTA YOLU ÝZLEYEN BÝR ÜMMET OLUN, EMRÝNÝ ASLA YERÝNE GETÝREMEYÝZ.

Hatýrlayýnýz Allah ne diyordu ve uyarýyordu bizler? KUR’AN IN ÝPÝNE SARILIN. Sizce bu emri veren Yaradan, baþka kaynaklara da sarýlmamýzý ister mi? Elbette mümkün deðil. Allah ýn elçisini hatýrlayýnýz lütfen. Peygamberimiz ÜMMÝYDÝ. Yani hiçbir dine, inanca tabi deðildi. Ama doðrunun ve gerçeklerin arayýþý içindeydi. Onun içindir ki peygamberimizin, din hakkýnda bilgisi yalnýz Kur’an dý. Din adýna istifade ettiði baþka bir kaynaðý yoktu.

Eðer Allah ýn elçisinin yolundan gitmek istiyorsak, yalnýz Kur’an a ve onun apaçýk MUHKEM ayetlerine/sözlerine uymalýyýz. Çünkü Peygamberimiz yalnýz Kur’an a uymuþtu. Kur’an ýn açýk bir þekilde bildirmediði hiçbir bilgi, hüküm Allah ýn emri deðildir. Lütfen bu gerçeðin artýk farkýnda olalým ve rivayetlerin, saný inançlarýn takipçisi olmayalým.

Son olarak tekrar etmek istiyorum. Allah bizlerin sorumlu olduðu emirlerini, asla dolaylý vermemiþ, MUHKEM bir þekilde, yani þüpheye düþülmeyecek kadar, birçok örneklerle açýkladýk ki, sizleri Allah ile aldatanlar olmasýn demiþtir. BÝZLERE DÜÞEN, DÝN ADINA KONUÞANLARIN ÖNE SÜRDÜKLERÝ DÜÞÜNCE, VE ÝNANÇLARININ AÇIK KANITLARINI, KUR’AN DAN DELÝL OLARAK ÝSTEYELÝM. Açýkça kanýt gösteremeyip, aslýnda bu ayette geçen bu kelimeyle Allah, bunu ya da þunu kast ediyor, sen anlayamazsýn diyorlarsa, böyle insanlar kendi nefislerini, batýl inançlarýný, Allah ýn ayetleri üstünden aklamaya çalýþanlardýr, bunlarýn tuzaklarýna düþmeyelim. Unutmayalým Allah Bakara 111. ayetinde, Allah ýn gönderdiði kitap ile konuþmayanlara, emin olmayan kaynaklardan konuþanlara, Allah bakýn nasýl bir soru ile cevap verin diyor. “EÐER GERÇEKTEN DOÐRU SÖYLÜYORSANIZ, DELÝLÝNÝZÝ GETÝRÝNÝZ.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR