nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
halukgta



Kayt: 21 ub 2015
Mesajlar: 87

MesajTarih: r ub 07, 2018 4:37 pm    Mesaj konusu: Sýrat-ý Müstakim Üzerinde Olmak, Ne Anlama Geliyor. Alntyla Cevap Gnder

Allah Kur’an da, dikkatimizi özellikle çekmek istediði konularý, sürekli tekrar eder ki gözümüzden kaçýrmayalým. Çok fazla tekrar edip dikkatimizi çektiði bir konu vardýr ki, oda SIRAT-I MÜSTAKÝM ÜZERE OLUN EMRÝDÝR. Peki, bu sözler ne anlamý geliyor, gelin önce onu anlayalým.

Sýrat-ý Müstakim kelime anlamý olarak, EN DOÐRU ÝSTÝKAMET, EN DOÐRU YOL anlamýndadýr. Bu durumda bizlerin bu uyarýlar ýþýðýnda, Allah ýn bizlerden istediði en doðru, en saðlam yolu seçmemiz gerekir. Peki, bu doðru yolu nereden bulacaðýz sorusuna, nasýl bir cevap vermeliyiz. Aslýnda bu sorunun cevabýný zaten Kur’an veriyor, birkaç örnek verelim.

Ahzab 2: RABBÝNDEN SANA VAHYOLUNANA UY. Þüphesiz Allah, yaptýklarýnýzdan hakkýyla haberdardýr. (Diyanet meali)

Bakara 5: Ýþte onlar, RABLERÝNDEN GELEN BÝR HÝDAYET ÜZEREDÝRLER ve kurtuluþa erenler de ancak onlardýr. (Diyanet vakfý meali)

Muhammed 2–3: Ýman edip iyi amel iþleyenlerin ve RABBLERÝ TARAFINDAN HAK OLARAK MUHAMMED'E ÝNDÝRÝLENE ÝNANANLARIN günahlarýný Allah örtmüþ ve hallerini düzeltmiþtir. Bunun sebebi, ÝNKÂR EDENLERÝN BÂTILA UYMALARI; ÝNANANLARIN DA RABBLERÝNDEN GELEN HAKKA UYMUÞ OLMALARIDIR. Ýþte Allah, insanlara kendileriyle ilgili durumlarý böyle örnek vermektedir. (Bayraktar Bayraklý meali)

Ayetlere dikkat ettiyseniz, Allah en doðru yolunun, yani Sýrat-ý Müstakim yolunun, yalnýz Kur’an a iman etmekten geçtiðini söylüyor. Muhammed suresi 3. ayette ise bu konuya çok dikkat çekici bir örnek veriyor ve diyor ki; Sýrat-ý Müstakim yolunun yalnýz Kur’an olduðuna inanmayan, ya da Allah ýn indirdiði kitabýn dýþýna çýkýp, atalarýnýn inancýndan vazgeçmeyip, batýlý ve hurafeleri de kendilerine yol edinenlerin, Allah ýn ayetlerini inkâr etmiþ sayýlacaðýný bildiriyor. Gerçek iman edenlerin ise, lütfen bu kýsma dikkat edelim, YALNIZ ALLAH IN ÝNDÝRDÝÐÝ KÝTABA, hakkýn ta kendisine inanmalarý neticesinde, onlarýn günahlarýný affettiðini çok açýk bir þekilde bizlere bildiriyor. Diðerlerinin yaptýðý yanlýþ, hem Allah ýn kitabýna inanýp hem de rivayetleri, atalarýnýn inançlarýný din kabul edenler olduðunu belirtiyor. Ýþte Allah ýn bizlerden istediði en doðru yol, apaçýk ortaya çýkýyor.

Hatýrlarsýnýz, bizler namazlarýmýzda her gün Fatiha ayetini okurken, þöyle duayý ediyoruz. “Ya Rabbi! Bizi Sýrat-ý Müstakim’e ilet, kendilerine nimet verdiðin kimselerin yoluna, gazaba uðramýþlarýn ve sapmýþlarýn yoluna deðil’’. Eðer bu duamýzda samimiysek, dualarýmýzýn Allah katýnda kabul edilmesini istiyorsak, Allah ýn istediði en doðru yolda gidelim. Asla Kur’an ýn sýnýrlarýný aþmadan, rivayet ve saný bilgileri dinin içine karýþtýrmadan, yani Kur’an ayetinde geçtiði gibi, HAKKA BATIL KARIÞTIRMADAN ÝMANIMIZI YAÞAMALIYIZ. Sizlere konumuzla ilgili bazý ayet örneklerinden vermek istiyorum. Böylece konu daha iyi anlaþýlacaktýr.

Ali Ýmran 51: Allah, benim de Rabbim, sizin de Rabbinizdir. Öyle ise O'na kulluk edin. ÝÞTE BU DOÐRU YOLDUR. (Diyanet vakfý meali)

Taha 135: Ey Muhammed, de ki: “Herkes beklemektedir, siz de bekleyin. YAKINDA KÝMÝN DÜZ YOLUN SAHÝPLERÝ OLDUÐUNU, KÝMÝN DOÐRU YOLU BULDUÐUNU BÝLECEKSÝNÝZ!” (Diyanet meali)

Müminun 73: Þüphesiz sen onlarý DOÐRU BÝR YOLA ÇAÐIRIYORSUN. (Diyanet meali)

Zuhruf 43: Öyle ise SANA VAHYEDÝLENE SIMSIKI SARIL. ÞÜPHESÝZ SEN DOÐRU BÝR YOL ÜZERESÝN. (Diyanet meali)

Nur 46: Yemin olsun, biz açýk-seçik bilgiler veren ayetler indirdik. ALLAH, DÝLEDÝÐÝNÝ/DÝLEYENÝ DOSDOÐRU YOLA ÝLETÝYOR. (Yaþar Nuri Öztürk meali)

Bu ayetlerden de anlýyoruz ki, Allah ýn doðru yolunu bizler ancak hurafeye sapmadan Kur’an ile bulacaðýmýz çok açýktýr. Bakýn Allah elçisine ne diyor. SANA VAHYEDÝLENE SIMSIKI SARIL. ÞÜPHESÝZ SEN DOÐRU BÝR YOL ÜZERESÝN. Demek ki Peygamberimizin doðru yolu, Sýrat-ý Müstakim yolu yalnýz Kur’an mýþ. Bu durumda bizlerin baþka bir yolu daha olabilir mi? Cuma hutbesinde vaaz verirken, dinin iki kaynaðý yani iki yolu yöntemi vardýr diye anlattýlar. Kur’an ve sünnet dediler. Ýyide Peygamberimizin tek yolu olduðunu Allah söylüyorsa, bizlerin nasýl olurda rivayetlerin oluþturduðu bir yolu daha önümüze getirir ve o yolu da takip ederiz. Bu nasýl bir akýl, nasýl bir iman. Hiç mi Kur’an dan habersiz yaþýyoruz imanýmýzý? BÖYLE DÜÞÜNEN VE KENDÝSÝNE BÝR DEÐÝL ÝKÝ YOL SEÇENLERE ALLAH IN AYETÝNÝ HATIRLATIRIM.

Zuhruf 5: Siz, haddi aþan kimseler oldunuz diye, sizi Kur'an'la uyarmaktan vaz mý geçelim? (Diyanet vakfý meali)

Çok ilginçtir, Ahkaf suresi 9. ayetinde, Allah elçisine deki onlara diyerek ne diyordu hatýrlayalým. “BEN SADECE BANA VAHYEDÝLENE UYARIM. BEN SADECE APAÇIK BÝR UYARICIYIM.” Ama bizler Allah ýn resulünün yolundan gittiðimizi söyleyip, bunlarda Peygamberimizin dinde hükümleridir diyerek, kendimize baþka bir yol, yöntem oluþturduk, hem de emin olmamýzýn mümkün olmadýðý rivayet ve saný bilgilerle. Sizce Allah ýn elçisi geri dönse günümüze, bizlere bu yaptýklarýmýza karþýlýk ne derdi? Yorum sizlerin, ama þunu söylemek isterim, hiçte güzel þeyler söylemezdi. Belki yüzümüze bile bakmazdý.

Allah ýn elçisi Enbiya 45. ayetinde, “BEN SÝZÝ VAHÝYLE UYARIYORUM.” Diye açýkça bildirdiði halde, hala bizler Allah ýn vahyinden baþka kaynaklarý yol ediniyorsak, bizler Allah ýn yolundan sapmýþýz demektir. Konumuzla ilgili düþündürücü bir ayet daha hatýrlatmak istiyorum.

Þura 13: “DÝNÝ DOSDOÐRU TUTUN VE ONDA AYRILIÐA DÜÞMEYÝN!” diye Nûh’a emrettiðini, sana vahyettiðini, Ýbrâhim’e, Mûsâ’ya ve Ýsâ’ya emrettiðini size de din kýldý. FAKAT SENÝN KENDÝLERÝNÝ ÇAÐIRDIÐIN ÞEY (Ýslâm dini), Allah’a ortak koþanlara aðýr geldi. Allah, ona dilediðini seçer. ÝÇTENLÝKLE KENDÝNE YÖNELENLERÝ DE ONA ULAÞTIRIR. (Diyanet meali)

Bunca açýk uyarýlarý görmezden gelenlere, söz anlatmak mümkün deðildir. Çünkü onlarýn batýla inatla yönelmelerinden dolayý, gönül gözleri kördür göremezler. Allah çok açýk bir þekilde dini dosdoðru tutun, ayrýlýða düþmeyin diyor. Bunca ikazlarý gördüðümüz halde, hala mezheplere bölünmekte zenginlik vardýr diyorsak, biz Allah ýn istediði Sýrat-ý Müstakim yolundan sapmýþýz demektir. Peygamberimiz müþrikleri Kur’an a davet ettiðinde, batýl ve hurafe inançlarýndan ayrýlmak istemeyenlere, yalnýz Kur’an a iman etmek zor gelmiþ. Hatta müþriklerden bir kýsmý Kur’an a inanýrýz ama atalarýmýzýn inançlarýndan vazgeçmeyiz dediklerini de biliyoruz. Allah ayetinin sonunda, özellikle dikkatimizi çekiyor ve yalnýz Allah ýn kitabýna yönelenleri, doðru yola ulaþtýrýlacaðýný söylüyor.

Bu konuyla ilgili verecek örnek çok fazla, lütfen Kur’an ý anlayarak ve üzerinde düþünerek okuyalým. Kendi imtihanýmýzý kendimiz verelim. En doðru yol böyle bulunur, en emin imtihan bu yolla verilir, lütfen unutmayalým.

Saygýlarýmla
Haluk GÜMÜÞTABAK


https://www.facebook.com/Kuranadavet1/?ref=aymt_homepage_panel
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR