nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
Muhammethoca



Kayt: 02 Ksm 2006
Mesajlar: 199

MesajTarih: Pzr Ekm 28, 2007 1:07 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Bir kimsenin ilmihal bilgileri edinmesi farz mýdýr?

Sorunun cevabýýna geçmeden önce, Ýslâm ilmihalinde hangi konularýn yer aldýðýna bakmak gerekecektir.

Bilindiði gibi, bugün mevcut ilmihallerde belli baþlý þu konulara aðýrlýk verilir: Ýmanýn ve Ýslâmýn þartlarý, ibadetler, helâl ve haram olan þeyler...

Zaten “ilmihal”, hal ilmi, hayat ilmi, Ýslâmý yaþama ilmi demektir. Ýslâmiyet de ancak bilerek, öðrenerek yaþanýr. Öðrenmek için de dinî bilgilerin toplu halde bulunduðu bir kitabý okumak gerekecektir ki, bu ihtiyacý büyük ölçüde ilmihal karþýlar.

Ýlmihal bilgisinin temelini Peygamber Efendimizin (a.s.m.) þu hadis-i þerifi teþkil eder:

“Ýlim tahsil etmek her Müslümanýn üzerine farzdýr." (Ýbn-i Mace, Mukaddime:17 )

Reyzâvî, “Hadisteki ilimden maksat, Kâinatýn Yaratýcýsýný tanýmak, Onun birliðini ve Resulullahýn (a.s.m.) peygamberliðini bilmek; namazýn nasýl ve ne gibi hükümler çerçevesinde kýlýnacaðýna dair bilgileri öðrenmektir.” der.

Beyhakî, “Hadisteki bilgiden maksat, erginlik çaðýna ermiþ aklý baþýnda bir Müslümanýn normal olarak bilmesi beklenen ve bilmemesi düþünülemeyen genel dinî bilgilerdir.” buyurur.

Bazý âlimler de meseleyi þöyle deðerlendirmiþlerdir:

“Helâl ve haramla, Ýslâmýn þartlarý ve itikatla alakalý bilgileri öðrenmek farzdýr. Ayrýca hadisden, insanlarýn faydasýna olan her ilmi öðrenmek kasdedilmiþ olabilir. Çünkü Müslümanlarýn ihtiyacýný karþýlayabilecek ilimleri öðremek bütün Müslümanlara farz-ý kifayedir. Ýçlerinden bazýlarý öðrenirse, bu mes' uliyet kalkmýþ olur.”

Evet, bu izahlarda da görüleceði gibi, ilmihallerde yer alan bilgiler, gerek itikatta, gerekse ibadet ve günlük hayatta her Müslümanýn bilmesi gereken konulardýr.

Oruç, zekât ve hac için de ayný hususlar geçerlidir. Bu ibadetleri yapabilmek için konuyla ilgili malumatý elde etmek gerekir.

Helâl ve haramla ilgili konular için de ayný þeyleri söylemek mümkündür. Günlük hayatta neyin helâl, neyin haram olduðunu bilmeden Ýslâmî bir hayatýn yaþanamayacaðý âþikârdýr. Bunlarý öðrenmek ise farzdýr.
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR