nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
Muhammethoca



Kayt: 02 Ksm 2006
Mesajlar: 199

MesajTarih: Cum Ekm 26, 2007 10:32 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

BÝRLÝK BERABERLÝK VE CUMHURÝYET
وَقُلِ الْحَقُّ مِنْ رَبِّكُمْ فَمَنْ شَآءَ فَلْيُؤْمِنْ وَمَنْ شَآءَ فَلْيَكْفُرْۙ
Toplumsal hayatýn her seviyesinde sevgiyi,þefkat ve merhameti, birbirini dinleme ve fikirlere saygý göstermeyi insan iliþkilerinin vazgeçilmez þartý sayan Yüce dinimiz, insan iradesine ve özgürlüðüne yönelik her çeþit baskýyý reddeder. Zira kýsýtlayýcý tutum ve davranýþlar yeryüzünün en þerefli varlýðý olarak yaratýlan insanýn fýtratýna aykýrýdýr. Kur’anKerim’de,"Deki,Hakikat Rabbinin katýndan gelmiþtir; artýk dileyen iman etsin dileyen inkâr etsin." buyrulmuþ, insanlar Ýlahi hakikate inanýp inanmamakta bile özgür býrakýlmýþtýr. Fikir ve ifade hürriyetinin olmadýðý bir ortamda insanlarýn "doðal haklarý" denilen, Allah'ýn onlara doðuþtan lütfettiði haklarýn korunmasý mümkün olmadýðý gibi topluma faydalý olabilecek fikirler de rahatça üretilemez, ifade edilemez, hak savunulup haksýzlýk yerilemez. Onun için Kur’an-ý Kerim toplum hayatýný ilgilendiren kararlar alýnýrken danýþarak iþ görmeyi emretmiþ, Peygamber Efendimiz(sav) de, toplumun sevk ve idaresinde istiþareye, farklý görüþleri almaya hep önem vermiþtir. Nitekim Hendek Savaþý öncesinde, savaþ tedbirlerini istiþareye açmýþ, kendisi farklý düþünmesine raðmen, çoðunluðun görüþünü uygulamýþtýr. Peygamber Efendimiz’in(sav) bu dünyadan ayrýlýrken, kendi yerine bir yönetici atamamasý da onun, toplumun hür iradesine ne kadar büyük bir deðer verdiðini göstermektedir. Çünkü Efendimiz, inananlarýn hür vicdanlarýnýn kararlarýna güveniyor, onlarýn yanlýþ üzerinde birleþmeyeceðine inanýyordu.
Bizim ecdadýmýz da, dinimizden aldýðý bu ilhamla, toplumsal huzuru ve barýþý baský ve zorlama ile deðil fertlerin hür iradesine ve toplumun ortak aklýna saygý göstererek saðlamýþlardýr. Günümüz toplumlarýna örnek olacak þekilde çok sesliliði, çoðulculuðu geliþtirmiþ, farklý inanýþ ve düþünceleri barýþ içinde bir arada yaþatmýþtýr.
Geçtiðimiz asrýn baþlarýndan itibaren ülkemiz ve dünya Müslümanlarý büyük acýlar çekti; bir kýsmý uzun yýllar iþgal ve sömürü altýnda yaþadý.. Allah'ýn lutfu ve bu milletin kahramanlýðý sayesinde ülkemiz baðýmsýzlýðýný korudu. Kurtuluþ savaþýnda "imkansýz" denileni baþardýk. Dünyanýn, "Artýk her þey bitti!" dediði noktada bu millet, kendisine inanan ve güvenen yürekli askerleriyle, kumandanlarýyla ve insanýyla vatanýný kurtardý, baðýmsýzlýðýný korudu ve kutsal deðerlerini çiðnetmedi.Cumhurun yani milletin iradesine saygýyý sistemin temeline koyan bir yönetim þeklini benimsedi. Bunun adý Cumhuriyet'tir.. Cumhuriyet; halkýn egemenliði elinde tuttuðu ve bunu belli süreler için seçtiði temsilcileri aracýlýðýyla kullandýðý yönetim biçimidir. Cumhuriyet, toplumun, kendi kendisini idaresi, baþka bir ifadeyle her bireyin iradesinin idareye yansýmasýdýr. Cumhuriyet, millet olma, millet olarak birlikte yaþama ve sorumluluðu birlikte paylaþma bilincine dayanan bir idare biçimidir.
Bu coðrafyada bizler asýrlarca karþýlýklý saygý, sevgi, birlik ve dirlik içinde yaþadýk. Ancak, son günlerde ülkemizde terör örgütünün hain saldýrýlarýnýn týrmanýþa geçmesi ve bunun sonucu akan þehit kanlarý her ferdiyle bütün milletimizi derinden üzmüþtür. Bu saldýrýlarýn milletimizin birlik ve beraberliðini, ülkemizin bütünlüðünü hedef aldýðý ve bizi birbirimize düþürmeyi amaçladýðý aþikardýr. Millet olarak bu tuzaða düþmeyeceðiz. Duygulanacaðýz, üzüleceðiz ama muhakkak suretle aklýmýzla ve basiretimizle hareket edeceðiz. Haklý tepkilerimizi gösterirken, bu ülkede asýrlardýr bin bir emekle kurduðumuz ve koruduðumuz kardeþlik baðlarýmýzý ve birlik ruhumuzu zayýflatacak tutum ve davranýþlardan da kesinlikle kaçýnacaðýz. Bu vesileyle, vatanýmýz ve kutsal deðerlerimiz uðruna hayatlarýný feda etmiþ þehitlerimizi, bugünkü özgür ülkeyi bize armaðan ederek bu dünyadan ayrýlan bütün geçmiþlerimizi rahmetle anýyor; baðýmsýzlýðýmýzý, dirliðimizi, birliðimizi daim kýlmasýný Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
kriyonero



Kayt: 21 Tem 2006
Mesajlar: 3

MesajTarih: Cmt Ekm 27, 2007 6:11 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

*clap**clap*
Diyanet imamlarýndan bu denli sohbet takdire þayan..
DEVAMINI BEKLERÝZ HOCAM...
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder E-posta gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR