nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
turan ocak



Kayt: 17 ub 2007
Mesajlar: 54

MesajTarih: Cmt Arl 01, 2007 10:55 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

'Stratejik nükleer proje alanýnda çalýþýyorlardý


Boðaziçi Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Engin Arýk, 'Atlas Deneyi'nde görevliydi
Isparta'da düþen Atlasjet uçaðýnda ölen yolcular arasýnda Süleyman Demirel Üniversitesi'nin davetlisi olarak konferans vermek üzere gelen 6 bilim adamý da bulunuyordu.



Boðaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engin Arýk, araþtýrma görevlisi Özgen Berkol Doðan, yüksek lisans öðrencisi Engin Abat ile Doðuþ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Þenel Fatma Boydað, Doç. Dr. Ýskender Hikmet ve araþtýrma görevlisi Mustafa Fidan, Devlet Planlama Teþkilatý (DPT) tarafýndan desteklenen 'Türk Hýzlandýrýcý Merkezi Teknik Tasarýmý ve Test Laboratuvarlarý' projesinde görevliydi. Doðuþ Üniversitesi öðretim görevlilerinin, DPT ile birlikte teknoloji projesini gerçekleþtirmek üzere 10 ayrý üniversiteden öðretim görevlileriyle birlikte Isparta'ya gittiði öðrenildi. Kazada ölen Prof. Dr. Engin Arýk, yakýn zamanda uranyumun yerini almasý beklenen 'stratejik maden' toryumun sayýlý uzmanlarýndan biriydi. Engin Arýk, toryumun Türkiye'nin geleceðini kurtaracaðýna inanýyordu. Bütün dünyada rezervi 1 milyon 70 bin ton olan toryum elementinin 800 bin tonunun Eskiþehir, Sivrihisar, Beypazarý ve Kýzýlcaören yörelerinde bulunduðunu çok iyi bilen Engin Arýk, toryumun 21. yüzyýlýn en stratejik maddesi olacaðýný söylüyordu. Türkiye'nin toryum rezervinin, enerji üretimi açýsýndan 120 trilyon dolarlýk petrol ve ABD'nin 2001 yýlý milli gelirinin 12 katýna eþdeðer olduðuna dikkati çeken Prof. Dr. Arýk, "Toryum, Türkiye'ye servet kazandýrabilir. Küçük bir bilimsel yatýrýmla toryumla enerji üretme alanýnda dünya devleri arasýna girebiliriz. Önümüzdeki 10-15 yýl içinde de Türkiye'nin talihi tersine dönebilir. Önü açýlabilir." diyordu.

Bilim adamlarý, toryum uzmanýydý

Toryumun enerji olarak kullanýlabileceðini ilk olarak 1993 yýlýnda Cenevre'de CERN (European Center for Nuclear Research-Avrupa Parçacýk Fiziði Araþtýrma Merkezi) laboratuvarýnda araþtýrma yapan Nobel ödüllü Ýtalyan fizikçi Prof. Carlo Rubbia önerdi. Türkiye'nin ise hýzlandýrýcý üzerinde çalýþan tek araþtýrma grubu var. Prof. Dr. Engin Arýk ile Isparta'ya giden diðer bilim adamlarý da bu grubun birer üyesiydi. Hýzlandýrýcý, proton ve elektron gibi temel parçacýklarýn ve atom çekirdeklerinin hýzýný çoðaltan bir alet. Týpta, sanayide, savunma sanayiinde de kullanýlýyor. Öte yandan SDÜ tarafýndan düzenlenen, 'Ulusal Türk Hýzlandýrýcý Merkezi Projesi 4. Çalýþtayý', katýlýmcý bilim adamlarýnýn hayatýný kaybetmeleri üzerine iptal edildi

Atlas Deneyi'nde görevliydi

Boðaziçi Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Engin Arýk, 1954'te 12 Avrupa ülkesinin giriþimiyle kurulan bir nükleer araþtýrma merkezi olan Cenevre'deki Avrupa Parçacýk Fiziði Araþtýrma Merkezi'nde (CERN) yürütülen 'Atlas Deneyi'nde çalýþýyordu. Arýk baþkanlýðýndaki grup, 'karanlýk madde' arayan CAST Deneyi'nde de görev alýyordu. 80 ülkeden 500 üniversiteyi temsil eden 6.500 bilim adamýnýn araþtýrma yaptýðý CERN, Avrupa'nýn bilim alanýnda Rusya ve ABD ile liderlik mücadelesini yürüttüðü laboratuvar olarak biliniyor.
_________________
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
ebadullah61



Kayt: 18 Au 2006
Mesajlar: 311

MesajTarih: Cmt Arl 01, 2007 12:04 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

herkes beni komplo teorisi üretmekle suçlayabilirsiniz ama bu kaza bana hiç inandýrýcý gelmemiþtir. orada ölen insanlarýmýz öldürülmüþtür. sýrf o 6 teknisyenin öldürülmesi içinde geriye kalan 51 kiþi feda edilmiþtir. isteyen buna inanýr isteyen inanmaz gereçek bana göre bu: oradaki vatandaþlarýmýz öldürülmüþtür.
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder E-posta gnder AIM Adresi
ebadullah61



Kayt: 18 Au 2006
Mesajlar: 311

MesajTarih: Cmt Arl 01, 2007 12:05 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

pardon 6 bilim adamý demek istedim
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder E-posta gnder AIM Adresi
turan ocak



Kayt: 17 ub 2007
Mesajlar: 54

MesajTarih: Cmt Arl 01, 2007 3:16 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

bu zaten açýk
_________________
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder Yazarn web sitesini ziyaret et AIM Adresi Yahoo Messenger MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Gündem Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR