nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
Muhammethoca



Kayt: 02 Ksm 2006
Mesajlar: 199

MesajTarih: Cum Mar 21, 2008 9:08 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

HER DERDÝN ALLAH C.C. KATINDA BÝR ÇARESÝ VARDIR

Muhterem Müminler
Yüce Mevla dünyayý, yorgunluk, üzüntü, bela, çalýþma ve sevinme yurdu kýlmýþtýr. Ýnsanýn hayatý da zorluk ve kolaylýk, sýkýntý ve sevinç, þiddet ve barýþ, zenginlik ve fakirlik arasýnda deðiþkenlik göstermektedir. Bu da iman ehlinin imtihan sürecinin tamamlanmasý içindir. Konu ile ilgili olarak Yüce Mevla þöyle buyurmuþtur. Andolsun ki, biz onlardan öncekileri de imtihandan geçirmiþizdir. Elbette Allah, doðrularý ortaya çýkaracak, yalanlarý da mutlaka ortaya koyacaktýr. (Ankebut, 29/2-3) Peygamber Efendimiz (s.a.v) de bu anlamda bela ve imanýn genellikle beraber olduðunu þu hadisi þerifle belirtmiþlerdir: Ýnsanlar arasýnda en þiddetli belaya maruz kalanlar peygamberlerdir. Onlardan sonra salih insanlar gelir. Ve bu salih olma durumuna göre devam eder. Kiþi dini hassasiyetine göre belaya maruz kalýr. Dini hassasiyeti artýkça daha fazla belaya maruz kalýr.
Gerçek ve sadýk mümin Allahýn takdirine razý olur. Baþýna gelen sýkýntýlara katlanýr. Peygamber Efendimiz (s.a.v) müminlerin sýkýntý ve sevinç hallerini þöyle tasvir etmiþtir. Müminin yaptýðý bütün iþlerde hayýr vardýr. Bu durum Mümin dýþýnda hiçbir kimse için söz konusu deðildir. Çünkü o bolluk ile karþýlaþýrsa þükreder. Ve bu da onun için hayýr olur.Mümin sýkýntý ile karþýlaþýrsa sabreder. Bu da onun için hayýr olur. (Müslim) Buna göre Müslüman, nimeti þükür, bela ve musibeti de sabýr ile karþýlar. O her halinde hayýr üzerindedir.
Muhterem Müminler
Bir sýkýntý veya zorluk ile karþýlaþýldýðý zaman þikayetleri artýrma yoluna gidilmemelidir. Sýkýntý ve elemlerin tedavisini Yüce Mevla þöyle anlatýyor:

Ey iman edenler! Sabýr ve namaz ile Allahtan yardým isteyin. Çünkü Allah muhakkak sabredenlerle beraberdir. (Bakara 2/153)
Peygamber Efendimiz baþýna bir bela ve musibet geldiðinde Rabbine baþvurur. O’ndan yardým ister ve baþýna gelen sýkýntýdan kurtulmayý beklerdi. Hadislerde varit olduðuna göre Peygamberimiz bir konuda üzüldüðü zaman namaz kýlardý(Ahmet, Ebu Davut) Mümin, bu metodu takip ettiði takdirde sýkýntýsý gider ve Yüce Mevla, rahmet, lütuf ve bereketinden onun üzerine yaðdýrýr. Ýçinde bulunduðu sýkýntý ve darlýk kolaylaþýr. Bu Allahýn vadidir. Andolsun ki sizi biraz korku ve açlýk; mallardan, canlardan ve ürünlerden biraz azaltma (fakirlik) ile deneriz. (Ey Peygamber!) Sabredenleri müjdele! (Bakara, 2/155)
Deðerli Müminler
Mümin, sýkýntý anýnda Allahý anmayý da unutmamalýdýr. Özellikle istiðfar dilemek, rýzýk bolluðu, neslin artmasý ve Yüce Mevla’nýn baðýþlamasýný saðlar. Peygamber Efendimiz de istiðfar dilemenin sýkýntýlarý gidermede, dertlerin hafiflemesinde yardýmcý olacaðýný belirtmiþtir. Kim istiðfara sýðýnýrsa, Allah onun her sýkýntýsýna bir çýkýþ yolu ve hiç beklemediði yerden rýzýk nasib eder. ( Ebu Davud, Ýbn Mace)

Muhterem Müslümanlar
Mümin insan Rabbine son derece güvenmeli, gelecek olan yardým konusunda ümitli olmalý, zorluk ile birlikte kolaylýðýn da geleceðini bilmelidir. Kendini çökmüþ, yýlmýþ, vazgeçmiþ bir halde hissetmemeli. Kimin Rabbe imaný varsa bilmiþ olmalý ki tükenmeyen, bitmeyen, kuvvet de onunla beraberdir. Muhafaza, rýzýk, baþarý ve destek onun baþucunda olacaktýr
Þu hakikat iyi bilinmelidir ki, inansýn baþýna bir sýkýntý geldiðinde Allah onunla beraber bir çözüm de yaratýr. Hutbemizi þu Ayet meali ile bitirelim:
Elbette zorluðun yanýnda bir kolaylýk vardýr.Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylýk daha vardýr (Ýnþirah, 5-6) .


En son Muhammethoca tarafndan Cum Mar 21, 2008 5:51 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
Muhammethoca



Kayt: 02 Ksm 2006
Mesajlar: 199

MesajTarih: Cum Mar 21, 2008 5:49 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Elbette zorluðun yanýnda bir kolaylýk vardýr.Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylýk daha vardýr (Ýnþirah, 5-6) .
--------------------------------------------------------------------------------
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR