nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
Muhammethoca



Kayt: 02 Ksm 2006
Mesajlar: 199

MesajTarih: Cum Nis 11, 2008 5:06 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

KUTLU DOÐUM HAFTASI

Muhterem Müslümanlar!

Önümüzdeki (14-20 Nisan) tarihleri arasýnda Sevgili Peygamberimizin 1437. doðum yýl dönümü münasebetiyle düzenlenen Kutlu Doðum Haftasýný idrak edeceðiz. Þüphesiz O'nun doðumu beþeriyetin saadeti açýsýndan, insanlýk tarihinin en önemli olayýdýr.
Hz. Muhammed (S.A.S), peygamberlik öncesi yaþayýþýnda Mekke halkýnýn güven, saygý ve takdirini kazanmýþtý. Bu yüzden Mekkeliler O'na daha çocukluk döneminden itibaren "Muhammedü'l-Emin" diyorlar, hiç kimseye güvenip teslim edemedikleri en deðerli eþyalarýný O'na emanet ediyorlardý.
Kabe'nin tamiri sýrasýnda "Hacerül-Esved" denilen kutsal taþýn yerine konulmasý ile ilgili olarak kabileler arasýnda çýkan anlaþmazlýkta, Mekkelilerin O'nun hakemliðine razý olmalarý da, kendisine olan güvenlerinin bir sonucu idi.

Aziz Müslümanlar!

"Önce en yakýn hýsýmlarýný uyar. (Onlarý Allah'ýn azabý ile korkut.)" anlamýndaki Þuara Suresinin 14. ayeti inince Safa tepesinde Mekke'nin ileri gelenlerini toplayarak:
"Size, þu daðýn arkasýnda düþman atlýlarýnýn bulunduðunu, baskýn için hazýrlandýklarýný söylesem bana inanýr mýsýnýz?" dediði zaman, orada bulunanlar hep bir aðýzdan:"Evet, inanýrýz; çünkü sen yalan söylemezsin; þimdiye kadar senden hiç yalan duymadýk.." diye cevap vermiþlerdi.Hz. Muhammed (S.A.S.) peygamberliðini ilan ederek insanlarý tevhit inancýna davete baþlayýnca, gerek kendisi, gerekse O'nun Peygamberliðini kabul eden ilk Müslümanlar müþriklerin çok þiddetti tepkilerine maruz kaldýlar. O sýrada Mekke, putperestliðin merkezi halinde idi. Kutsal Kabe ve civarý, putlarla doluydu.Hz. Muhammed (S.A.S)'in Mekke halkýna karþý Allah’tan baþka yardýmcýsý yoktu. Karþýlaþtýðý zorluklar O'nun azmini kýrmadý.
Ýnsanlara, 23 yýlda sözleri, davranýþlarý ve yaþayýþý ile "Hak dini" öðretti. Kýz çocuklarýný acýmadan diri diri topraða gömen bir

toplumdan þefkat, merhamet ve nezaket örneði bir toplum meydana getirdi. Kur'an-ý Kerim'in telkin ettiði üstün ahlak ve fazilet binasýný tamamladýktan sonra Miladi 632 yýlý yine Rebiül Evvel ayýnda, Kameri yýl itibariyle 63 yaþýnda iken Rabbýna kavuþtu.
O'nun üstün baþarýsý, kuvvetli iman, irade ve azmi yanýnda, üstün bir ahlaka sahip olmasýnýn bir sonucu idi. Çünkü O'nun bütün sözleri, davranýþlarý ve bütünüyle yaþayýþý, peygamber olduðunun en açýk ve kesin delilli idi.Sevgili Peygamberimiz, güler yüzlü, nazik tabiatlý, ince ve hassas ruhlu idi. Katý yürekli, sert ve kýrýcý deðildi. Nitekim Kur'an-ý Kerim'de Al-i Ýmran Suresinin 159 ayetinde:
"Allah'ýn rahmetinin eseri olarak sen onlara yumuþak davrandýn. Eðer kaba ve katý kalpli olsaydýn, þüphesiz etrafýndan daðýlýp giderlerdi." buyurulmuþtur.
Mekke'nin fethedildiði gün daha önce kendisine her türlü kötülüðü reva görüp O'nu çok sevdiði yurdundan ayrýlmaya mecbur eden ve bu yüzden kendilerine verilecek cezayý merakla bekleyen Mekkelilere:“Bugün size geçmiþten dolayý bir azarlama yok... Haydi gidiniz, hepiniz serbestsiniz..." buyurarak, toptan hepsini atfetmiþti.

Aziz Cemaat!

Böylesine yüce ve üstün ahlaklý bir peygamberin ümmetiyiz. Kur'an-ý Kerim de "Allah'ýn Rasulünde, sizin için en güzel örnek vardýr."; "Peygamber size neyi getirmiþ ve emretmiþse onu alýn (yapýn); neyi de yasaklamýþ ise, ondan sakýnýn."; "Kim Peygambere itaat ederse gerçekte Allah'a itaat etmiþtir." buyrulmaktadýr.
O halde sevgili Peygamberimizi iyi tanýyalým. O'nun hayatýný, örnek yaþayýþýný, üstün ahlakýný, güzel öðütlerini anlayýp yaþayalým. Çocuklarýmýza, küçük yaþtan itibaren Peygamberimizi öðretelim; Bütün hayatýmýzda her iþimizde, O'nu kendimize örnek edinelim ve O'nun gösterdiði nurlu yoldan ayrýlmayalým.
Hutbemizi þu hadis-i þerif meali ile bitirelim:
“Dinin elden çýkýþý sünnetin terkiyle baþlar. Halat nasýl ki lif lif kopar parçalanýrsa, din de sünnetin birer birer terkiyle ortadan kalkar.”


En son Muhammethoca tarafndan Cmt Nis 12, 2008 1:14 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
myefsane



Kayt: 03 Arl 2006
Mesajlar: 2240

MesajTarih: Cum Nis 11, 2008 7:08 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

A-TARÝHÇE VE AMAÇ

Asýrlardýr Müslümanlar, Yüce Yaratýcýnýn son mesajýný insanlara duyurmak, öðretmek ve mesajýn içerdiði konularda insanlara örneklik etmekle görevlendirilen Hz. Peygamber’in hayatýný araþtýrmaya ve öðrenmeye büyük önem vermiþler, bu amaçla O’nun doðumunu, miracýný ve irtihalini anlatan þiirler, naatlar, mersiyeler kaleme almýþlar ve ciltler dolusu kitaplar yazmýþlardýr.

1989 yýlýna kadar ülkemizde Hz. Peygamber’in doðumu, Kameri Takvime göre Rebi’ül Evvel ayýnýn 12. gecesinde camilerde mevlit, Cuma günü de hutbe okunarak ve vaazlarda konu halkýmýza anlatýlarak Mevlid Kandili adý altýnda kutlanmýþtýr.

Yüce dinimiz Ýslam’ýn inanç, ibadet ve ahlak prensipleri konusunda halkýmýzý doðru/sahih bilgilendirmeyi, manevi ve ahlaki deðerlere baðlýlýðý arttýrmayý amaçlayan Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý, Kutlu Doðum haftasý kutlamalarýnda; bütün siyasi görüþ ve düþünüþlerin dýþýnda kalarak, milletçe dayanýþma ve bütünleþmeyi gaye edinerek; Hz. Peygamber’i bütün yönleriyle daha iyi tanýmayý, tanýtmayý, anlayýp anlatmayý, insanlýðýn huzur ve mutluluðu için yaptýðý çaðrýyý güncelleþtirilerek hayatýmýza yansýtmayý, güzel ahlakýný davranýþlarýmýzýn mihveri ve rehberi yapmayý, toplumda peygamber sevgisini yaymayý, birlik, beraberlik, kardeþlik, sevgi, saygý ve yardýmlaþma duygusunu güçlendirmeyi, bu vesile ile toplumu din konusunda aydýnlatmayý, Ýslam'ýn mesajýný, Peygamber’imizi merkeze alarak, yediden yetmiþe toplumun her kesimine bilimsel ve anlaþýlabilir bir üslup ile ulaþtýrmayý hedef olarak belirlemiþtir

Hazret-i Peygamber’i ve O’nun insanlýða takdim ettiði deðerleri, Ýslam’ýn aydýnlýk bilgisini/mesajýný doðru ve sahih bilgiler ýþýðýnda, seçkin, güvenilir ve alanýnda ehil þahsiyetlerin katkýlarýyla vatandaþlarýmýza daha etkili ve yaygýn bir þekilde anlatmak/tanýtmak amacýyla, ilk defa Baþkanlýk ve Türkiye Diyanet Vakfý tarafýndan 1989 yýlýnda Kameri Takvim, 1994 yýlýndan itibaren de, Peygamberimizin Miladi doðum günü olan 20 Nisan tarihi esas alýnarak Kutlu Doðum Haftasý etkinlikleri yapýlmaya baþlanmýþtýr. Bu çerçevede bütün il ve ilçelerde deðiþik konularda panel ve konferanslar düzenlenmiþ, 1994 yýlýndan itibaren de hafta içerisinde sempozyum düzenlenmeye baþlamýþtýr.

Bu haftanýn önceki yýllarda 20-26, 16-22 Nisan gibi tarihlerde yapýlmasýnýn, Milli Bayramýmýz olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramý’na alternatif kutlama olarak gösterilmesi gibi hiç de doðru olmayan bazý deðerlendirmelere yol açmasý veya böyle algýlanmayý besleyen bazý tedahüllerin bulunduðunun görülmesi üzerine, Baþkanlýðýmýzca etkinliklerin il ve ilçelerde mülki amirlerin onayý dahilinde, müftülerin baþkanlýk ettiði komitelerin yönetiminde ve Baþkanlýðýn ilgili genelgelerine uygun olarak 14-20 Nisan tarihleri arasýnda yapýlmasý ve bu tarihlerin dýþýna taþýnmamasý karar altýna alýnmýþtýr.



B- 2008 YILI KUTLU DOÐUM HAFTASI KUTLAMA ÝLKELERÝ

Kutlu Doðum Haftasýnýn amacýna uygun olarak icra edilmesi için bütün illere ve yurt dýþý teþkilatýmýza, uyulacak ilkeleri ihtiva eden üç genelge gönderilmiþtir. Bu genelgelerde;

1- Kutlu Doðum Haftasýnýn 14-20 Nisan tarihleri arasýnda kutlanmasý, bu tarihlerin dýþýnda kutlama programý yapýlmamasý,

2- Ýllerde ve ilçelerde mülki amirin bilgi ve onayý dahilinde, müftülerin baþkanlýðýnda “Kutlama Komiteleri” kurulmasý, faaliyetlerin bu komitelerce belirlenmesi ve takip edilmesi,

3- Yurtdýþýnda misyon þeflerinin bilgi ve onayý dahilinde, din hizmetleri müþaviri veya ataþesinin baþkanlýðýnda “Kutlama Komitesi” kurulmasý, faaliyetlerin bu komitelerce belirlenmesi ve takip edilmesi,

4- Kutlamalarda inisiyatifin ve kontrolün kutlama komitesi ile müftülüklerde olmasý, kamu kurum ve kuruluþlarýnýn, sivil toplum kuruluþlarýnýn ve gönüllü olarak vatandaþlarýn mali desteklerine imkan verilmesi, ancak bu kurum, kuruluþ ve þahýslarýn isimlerinin öne çýkmasýna ve tanýtýmlarýnýn yapýlmasýna fýrsat verilmemesi,

5- Ýlahiyat ve diðer fakültelerin alan uzmanlarýyla iþbirliði yapýlarak Ýslam Medeniyetinde Bir Arada Yaþama Tecrübesi merkeze alýnarak milli ve manevi deðerlerimiz, birlik ve beraberlik, sevgi ve kardeþlik, barýþ ve hoþgörü, yardýmlaþma ve dayanýþma, insanýn deðeri, affedici olma, farklý din ve kültürlerle bir arada yaþama konularýnda konferanslar düzenlenmesi,

6- Etkinliklerin toplumun her kesimini kucaklayýcý nitelikte olmasý, amacýna uygun olarak düzenlemesi ve önceden ilan edilen konu dýþýna taþmamasý, siyasi malzeme konusu yapýlmamasýna azami hassasiyet gösterilmesi, toplumu rahatsýz edecek söylem ve davranýþlardan kaçýnýlmasý, istismar edilme ihtimali bulunan faaliyetlerin yapýlmamasý,

7- Hafta boyunca baþta Kur’an-ý Kerim olmak üzere Baþkanlýk ve Türkiye Diyanet Vakfý yayýnlarý arasýndan seçilen veya tertip komitelerince uygun görülen eserlerin halkýmýza daðýtýlmasý,

Hususlarýna yer verilmiþtir.


C- 2008 YILI KUTLU DOÐUM HAFTASI’NDA BAÞKANLIÐIMIZ VE TÜRKÝYE DÝYANET VAKFINCA GERÇEKLEÞTÝRÝLMESÝ PLANLANAN ETKÝNLÝKLER

1. 2008 yýlý Kutlu Doðum Haftasý resmi açýlýþ programý 14 Nisan 2008 Pazartesi günü saat: 10.00’da, “Peygamberimiz Hz. Muhammed’in Kuþatýcý Çaðrýsý” konulu panel de ayný gün saat: 14.00’da Trabzon Zorlu Grand Otel’inde gerçekleþtirilecektir. Açýlýþ programý sonunda mahallince davetlilere Kutlu Doðum Aþý ve gül daðýtýlacaktýr

2. Kutlu Doðum Haftasý münasebetiyle 15-16 Nisan 2008 tarihlerinde Trabzon’da “Ýslam Medeniyetinde Bir Arada Yaþama Tecrübesi” konulu sempozyum düzenlenecektir.

3. Kutlu Doðum hakkýnda içeriði halkýn seviyesine uygun olarak hazýrlanacak sinevizyon, açýlýþ merasimlerinde gösterilmek üzere taþra ve yurt dýþý teþkilatýna gönderilecek, Baþkanlýk ve Türkiye Diyanet Vakfý web sitelerine yüklenecektir.

4. Bu yýl Kutlu Doðum Haftasý etkinliklerinin 20. yýlýnýn idrak edilecek olmasý sebebiyle hafta ile ilgili gerekli afiþ, pankart, kokart ve stikýrlarda “20. Yýl” vurgusuna özellikle yer verilecektir.

5. Hafta boyunca belirli merkezlerde baþta Kur’an-ý Kerim Meali olmak üzere, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý ve Türkiye Diyanet Vakfý yayýnlarý ücretsiz olarak daðýtýlacaktýr.

6. 18 Nisan 2008 Cuma günü Kocatepe Camii avlusunda 3.000 kiþilik Kutlu Doðum Aþý daðýtýlacaktýr.

7. 2008 yýlý Kutlu Doðum Haftasý münasebetiyle soydaþ ve dindaþlarýmýzýn yaþadýðý Avrupa ülkeleri ile Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kýrým, K.K.T.C., Makedonya, Romanya gibi ülkelere konferans vermek üzere görevliler gönderilecektir.

8. Ankara ilinde 3 köyde, 29 Mayýs Týp Merkezi tarafýndan saðlýk taramasý yaptýrýlacaktýr.

9. Baþkanlýðýmýz Türk Tasavvuf Musikisi Korosu Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Çorum ve Amasya illerinde hafta içinde konser verecektir.

10. Trabzon’da düzenlenecek sempozyumun metinleri Türkiye Diyanet Vakfý’nca kitap olarak bastýrýlacaktýr.

11. Ýhtiyaç duyulan illerde Baþkanlýk ve Türkiye Diyanet Vakfý iþbirliðiyle öðrenci yurdu yapýlmasý için yardým kampanyasý düzenlenecektir.

12. Hastane, cezaevi, kimsesizler ve yetiþtirme yurtlarýnýn ziyaret edilecek ve ihtiyacý olanlara yardým yapýlacaktýr.

13. 2008 yýlý Kutlu Doðum Haftasýnda yurtiçinde ve yurtdýþýndaki öðrencilere yönelik olarak aþaðýda belirtilen tür ve konularda yarýþma gerçekleþtirilebilecektir.



A. Kompozisyon: Din, Kardeþlik ve Dostluk,

Birlik ve Beraberlik,



B. Þiir: Sevgi ve Barýþ,

Ýyilik ve Yardýmlaþma,



C. Makale:

Komþuluk Ýliþkileri

Ýyilik ve Yardýmlaþma,

Din, Kardeþlik ve Dostluk,

Sevgi ve Barýþ,

14. 2008 Kutlu doðum haftasýnda il ve ilçe müftülükleri ile yurtdýþý teþkilatýmýz tarafýndan düzenlenecek etkinlikler hakkýnda ayrýntýlý bilgiler Baþkanlýk ve Türkiye Diyanet Vakýf web sitelerinde duyurulacaktýr.

Kaynak

Alnt:
Þimdiden bütün Müslümanlarýn kutlu doðum haftasýný kutluyorum. Bu hafta hakkýnda ki etkinlikler forumumuzda yer alacaktýr.
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR