nceki balk :: Sonraki balk  
Yazar Mesaj
hakkibaltaci



Kayt: 09 Nis 2008
Mesajlar: 18

MesajTarih: Pr May 29, 2008 7:28 am    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Renkli Bir Dünya

Allah'ýn boyasý... Allah(ýn boyasýn)dan daha güzel boyasý olan kimdir? Biz (yalnýzca) O'na kulluk edenleriz.
(Bakara Suresi, 138)

Hiçbir rengin olmadýðý, kapkaranlýk bir dünyada yaþamak nasýl olurdu, hiç düþündünüz mü? Bir an için tüm ön yargýlarýnýzdan kurtularak, þimdiye kadar öðrendiðiniz her þeyi bir kenara býrakarak düþünün. Bedeninizin, çevrenizdeki insanlarýn, denizlerin, gökyüzünün, aðaçlarýn, çiçeklerin, kýsacasý her þeyin kapkara olduðunu gözünüzde canlandýrmaya çalýþýn. Etrafýnýzda hiçbir rengin olmadýðýný düþünün. Çevrenizdeki insanlarýn, kedilerin, köpeklerin, kuþlarýn, kelebeklerin, meyvelerin hiç rengi olmasaydý neler hissederdiniz kafanýzda canlandýrmaya çalýþýn. Böyle bir dünyada yaþamayý hiç istemezdiniz öyle deðil mi?

Çoðu insan, þimdiye kadar ne kadar renkli bir dünyada yaþadýðýný, nasýl olup da çevresinde böyle bir renk çeþitliliðinin olduðunu hiç düþünmemiþ olabilir. Renklerin olmadýðý bir dünyanýn nasýl olabileceði de hiç aklýna gelmemiþ olabilir. Çünkü gözleri gören herkes gözünü açtýðý andan itibaren renkli bir dünyayla karþýlaþmýþtýr. Oysa kapkaranlýk, renksiz bir yeryüzü modeli imkansýz deðildir, aksine asýl þaþýrtýcý olan þu anda ýþýl ýþýl ve rengarenk bir dünyada yaþýyor olmamýzdýr.


Renksiz bir dünya denildiðinde akla siyahýn, beyazýn ve grinin tonlarýnýn olduðu bir yer gelebilir. Oysa siyah, beyaz ve gri de birer renktirler. Bu yüzden insanýn renksizliði hayal etmesi çok zordur. Renksizliði tarif ederken de mutlaka bir renk kullanmak zorunluluðu hissedilir. "Her þey renksiz, kapkaraydý; yüzünde renk kalmamýþtý, bembeyaz olmuþtu" gibi cümlelerle renksizlik ifade edilmeye çalýþýlýr. Oysa bunlar renksizliðin deðil siyah-beyaz bir dünyanýn tarifidir.

Bir saniye için etrafýnýzdaki her þeyin renklerinin bir anda yok olduðunu düþünün. Böyle bir durumda her þey birbirine karýþacak, cisimleri birbirinden ayýrmak imkansýzlaþacaktýr. Örneðin kahverengi tahta bir masanýn üzerinde duran turuncu bir portakalý, kýrmýzý çilekleri ya da rengarenk çiçekleri görmek imkansýzlaþacaktýr; çünkü ne portakal turuncu olacaktýr, ne masa kahverengi, ne de çilekler kýrmýzý… Tarifi bile son derece zor olan bu renksiz dünyada kýsa bir süre bile olsa yaþamak insana büyük bir sýkýntý verecektir.

Bir insanýn dýþ dünyayla baðlantý kurmasýnda, hafýzasýnýn çalýþmasýnda, beyninin öðrenme görevini yerine getirmesinde rengin önemi çok büyüktür. Çünkü insan, olaylar ve mekanlar, kiþiler ve nesneler arasýnda ancak dýþ görünüþleri ve renkleri sayesinde saðlýklý bir baðlantý kurar. Sadece ses ya da dokunma, cisimleri tanýmlamada yeterli olmaz. Ýnsan için dýþ dünya ancak renkleriyle bir bütündür ve bir anlam ifade eder.

Renklerin çeþitliliðinin bize olan faydasý sadece çevremizi tanýmamýz deðildir. Doðada yer alan kusursuz renk uyumu insan ruhuna büyük bir zevk verir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardýr: Ýnsanýn bu uyumu görebilmesi ve bütün detaylarýndan zevk almasý için de ona çok özel bir tasarýmý olan gözler verilmiþtir. Canlýlar aleminde renkleri en ince ayrýntýsýna kadar algýlayabilen en fonksiyonel göz, insan gözleridir. Öyle ki insan gözü milyonlarca renge karþý duyarlýdýr.1 Görüldüðü gibi mükemmel bir þekilde çalýþan insandaki göz mekanizmasý renkli bir dünyayý görebilmek için özel olarak tasarlanmýþtýr.

Dolayýsýyla dünya üzerinde, evrendeki böyle bir düzenin varlýðýný anlayabilecek tek varlýk, akýl sahibi olan insandýr. Bütün bu bilgilerin ýþýðý altýnda ortaya þu sonuç çýkmaktadýr:

Yeryüzündeki ve gökyüzündeki her ayrýntý, her desen, her renk insanýn bu düzeni anlayýp kavramasý ve bunun üzerinde düþünmesi için yaratýlmýþtýr. Doðadaki tüm renkler insan ruhuna zevk verecek þekilde düzenlenmiþtir. Hem canlýlarda hem de cansýz dünyada kusursuz bir simetri ve renk uyumu hakimdir. Bu özel durum karþýsýnda düþünen bir insanýn aklýna son derece önemli bazý sorular gelecektir.

Yeryüzünü renkli kýlan nedir?
Dünyamýzý olaðanüstü güzel kýlan renkler nasýl oluþmaktadýr?
Yeryüzündeki renk çeþitliliði ve renkler arasýndaki uyumun tasarýmý kime aittir?
Tüm bunlarýn bir tesadüfler zincirinin oluþturduðu amaçsýz deðiþimlerle meydana geldiði söylenebilir mi?
Elbette ki böyle bir þeyi hiç kimse söyleyemez. Kontrolsüz tesadüfler deðil milyonlarca rengi, hiçbir þeyi oluþturamazlar. Örneðin bir kelebeðin kanatlarýný düþünün; veya herbiri birer sanat harikasý görünümündeki rengarenk çiçekleri. Bunlarýn bilinçsiz bir sürecin sonucunda oluþtuðunu söylemek, saðlýklý bir akýl için elbette ki mümkün deðildir.

Bu gerçeði þöyle bir örnekle de rahatlýkla görebiliriz. Bir insan doðadaki aðaçlarý, çiçekleri sergileyen bir tablo gördüðünde bu tablodaki renk uyumunun, düzenli þekillerin, bilinçli tasarýmýn tesadüfen oluþtuðunu iddia etmez, hatta bunu aklýna bile getirmez. Bu kiþinin karþýsýna birisi çýksa ve dese ki, "þurada gördüðün boyalar rüzgar sonucu devrildiler, bir süre sonra yaðmurun vs. etkisiyle ve aradan geçen uzun bir zamanýn sonucunda ortaya böyle bir resim çýktý". Bu iddianýn sahibine inanýlmayacaðý kesindir. Burada son derece ilginç bir nokta vardýr. Akýl dýþý olan böyle bir iddiada bulunmaya kimse yeltenmez bile ama her nasýlsa doðada gördüðümüz kusursuz renk ve simetrinin böyle bilinçsiz bir süreçle meydana geldiði iddia edilebilmekte, hatta bu konuda evrimciler tarafýndan "tesadüf tezleri" hazýrlanmakta ve çeþitli çalýþmalar yapýlmaktadýr. Bu konuda asýlsýz iddialar öne sürmekte tereddüt bile edilmemektedir.

Görüldüðü gibi bu, açýkça körlüktür. Üstelik bunun anlaþýlmasý da son derece zordur. Biraz düþünmeye baþlayýp bu körlükten kurtulan kiþi ise, dünyada son derece mucizevi bir ortamda yaþadýðýný anlayacaktýr. Ve insan, yaþamý için en uygun þartlara sahip olan bu ortamýn tesadüfen meydana gelemeyeceðine de tam anlamýyla kanaat getirecektir.





Kafatasý ýþýðý içeri geçirmez. Yani beynin bulunduðu yer kapkaranlýktýr, dolayýsýyla beynin, ýþýðýn kendisiyle muhatap olmasý asla mümkün deðildir. Ancak siz, mucizevi bir þekilde bu zifiri karanlýkta ýþýklý, pýrýl pýrýl bir dünyayý seyredersiniz. Rengarenk bir doða, güneþin parýltýsý, kalabalýk bir sokaktaki tüm insanlar bu zifiri karanlýk yerde oluþur. Kapkaranlýk beynin içinde, elektrik sinyallerinin, rengarenk, ýþýltýlý, aydýnlýk bir görüntüye dönüþmesi olaðanüstü büyük bir mucizedir. Ruhumuza, tüm görüntüleri gösteren, tüm sesleri duyuran, ruhumuzun zevk almasý için tüm tatlarý ve kokularý yaratan, herþeyin Yaratýcýsý olan Allah'týr.




Düþünen insan nasýl ki bir tablonun ressamý olduðunu ilk baktýðý anda anlýyorsa, çevresindeki rengarenk, ýþýl ýþýl, simetrik ve son derece estetik ortamýn da bir Yaratýcý'sý olduðunu ayný þekilde anlayacaktýr.

Bu Yaratýcý; yaratmada hiçbir ortaðý olmayan, her þeyi birbiriyle uyum içinde yaratan, bizi milyonlarca renkle bezenmiþ sayýsýz güzelliðin bulunduðu bu dünyaya yerleþtiren Allah'týr. Allah'ýn yaratmasýnda her þey birbiriyle tam bir uyum içindedir. Allah, yaratma sanatýndaki eþsizliði Kuran ayetlerinde þöyle haber vermektedir:

O, biri diðeriyle 'tam bir uyum' (mutabakat) içinde yedi gök yaratmýþ olandýr. Rahman (olan Allah)ýn yaratmasýnda hiçbir 'çeliþki ve uygunsuzluk' (tefavüt) göremezsin. Ýþte gözü(nü) çevirip-gezdir; herhangi bir çatlaklýk (bozukluk ve çarpýklýk) görüyor musun? Sonra gözünü iki kere daha çevirip-gezdir; o göz (uyumsuzluk bulmaktan) umudunu kesmiþ bir halde bitkin olarak sana dönecektir. (Mülk Suresi, 3-4)

Alnt:
[center]Forum kurallarýný 7. Maddeye Dikkat ediniz. [/center]


En son hakkibaltaci tarafndan Pr May 29, 2008 2:20 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi
myefsane



Kayt: 03 Arl 2006
Mesajlar: 2240

MesajTarih: Pr May 29, 2008 2:19 pm    Mesaj konusu: Alntyla Cevap Gnder

Paylaþýmlarýnýz için teþekkür eder. Paylaþýmlarýnýzda forum kurallarýna uymanýz dileðiyle patlaþýmlarýnýzý bekleriz.
Baa dn
Kullancnn profilini grntle zel mesaj gnder AIM Adresi MSN Messenger
nceki mesajlar gster:   

Yeni balk gnder   Bala cevap gnder    Yeþilalan & Baltacýlý Köyleri Forum Forum Ana Sayfa -> Dini Konular Tm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Gei Yap:  
Bu forumda yeni balklar aamazsnz
Bu forumdaki balklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz deitiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarnz silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsnz

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group. Trke eviri: phpBB Trkiye
Tasarm : Mahmut ZDEMR