Avukat Niymet Okutan kimdir?
Niymet Okutan.1980 Sigmaringen-Almanya doğumluyum. Gurbetçi Okutan ailesinin en küçük kızlarıyım. Babam, Abdullah Okutan, 1967 yılında Almanya’ya gelmiştir, (dedem Rahmetli Hasan Okutan bizim bölgedeki ilk gurbetçilerdendi) ve annemi, Rukiye Okutanı, 1972 senesinde Almanya’ya getirmiştir. Babam isçi, Annem ise ev hanımı. Tübingen Üniversitesi Hukuk mezunuyum. Eğitimimi iki ay önce tamamladım. Şu an kendimi mesleğimi en iyi şekilde yapmak için uğraş vermekteyim. Bu günlerde boş zamanlarım hayli çok bunu gurbetçi çocuklarımızın derslerine destek vererek geçiriyorum. İki abım, bir ablam var. Ağabeylerimin ve ablam zamanında mesleklerini yapmış ve o meslek üzerinde çalışma hayatlarını sürdürüyorlar.
Yeşilalan.net: Sayın Okutan eğitiminizin tamamını yurt dışında yaptınız.Aldığınız bu eğitim aşamaları süresince hangi zorlularla karşılaştınız.Sizin gibi eğitimini yurt dışında yapmak isteyen gençlerimize neler önerirsiniz.?
Av.Niymet Okutan: Kendim gördüğüm eğitim süresinde fazla zorluk yasamadım. Bazı gurbetçi arkadaşlar zorluk yaşamalarına rağmen, ben tam aksine herhangi bir zorlukla karşılaşmadım. Tabi bu dediklerim genel olarak, gurbetçi olmanın zorluklarını kapsam içine almıyor. Yani eğitimimi zorlaştıracak veya engelleyecek hiçbir zorlukla karşılaşmadım. Sadece seçtiğim dal, hukuk eğitimi, son dönemlerde beni, dersin ağırlığı sebebiyle biraz zorladı. Bilindiği üzere yurt dışında eğitim görebilmek için dil son derece önemli bir olgu.
Benim burada hukuk eğitimini almam Almanya’da doğup büyümemdir. Böylelikle dil sorunu yaşamadım. Eğer sadece eğitim için Alman yaya gelinirse, dil sorunu yaşanılabilir. Önceden Almancayı yâda herhangi bir yabancı dili okulda, üniversitede yâda özel bir kurs da öğrenmiş olunsa bile, o ülkede belirli bir süre yaşamadan, bu bilgiler yeterli olmayabilir.
Demek istediğim bir yabancı dili öğrenmek için, o ülkede belirli bir vakit geçirmek çok faydalıdır. Yanlız baksa bir dalı okumak için (örneğin) Alman yaya gelmek dil sorunu nedeniyle riskli olabilir.
Yeşilalan.net: Sayın Okutan, Almanya’da doğup ,eğitiminizi burada tamamladınız. Siz kendinizi kültürel olarak nasıl hissediyorsunuz. Yurt dışında yaşayan bir çok vatandaşımızın kimliklerini, manevi değerlerini ve kültürlerini koruyamadıklarını görüyoruz. Sizin bu konudaki düşüncelerinizi alabilirmiyim.?
Av.Niymet Okutan: Kendimi kültürel olarak nasıl hissediyorum? Bu bize çok sorulan ve beni her defasında düşündüren bir soru. J Tabii ki ilk olarak Türk’üm. Yanlız kendimi burada çok fazla Türk yâda yabancı olarak hissetmiyorum. Bende buranın bir parçasıymış gibi hissediyorum. Çünkü kendimi bildim bileli buralıyım. Allahtan yabancı düşmanlığıyla karsılaşmadım, bu sebepten kendimi “yabancı” gibi hissetmiyorum.
Diğer yandan ailemle ve çevremle Türk olmayı, yani kültürümüzü ve dinimizi yasadıkça, değerlerimizin kayıp olabileceğini düşünmüyorum. Buradaki bahsettiğiniz birçok problemli gençlerimizin yasadıkları sorun da buna dayanıyor. Sanmayın ki, kendi kültürlerini ve değerlerini kaybedip de yurtdışındaki değerlere sığınıyorlar. Hayır. Tamamıyla arada kalıyorlar. İşte en büyük tehlikede burada yatıyor. Genelde bir insanin kişiliği aldığı terbiyeden, eğitimden ve sosyal çevresinden sağlanır. Bunlardan herhangi bir etkende eksiklik oluşursa, insan yapısını negatif bir şekilde etkileyebilir. Tabi yurtdışında yasayan gençlerde bu risk çok daha büyük.
Buradaki sorunları ve kültürel erozyonunu önlemek büyük bir araştırma ve geliştirme projesi altında olmalı buda bizi aşar. Türkiye Devleti Ülkesinin dışındaki vatandaşlarına dinlerini, kültürlerini manevi değerlerini koruması için uğraş vermelidir. Bizde burada üzerimize düşen görevi fazlası ile yaparız.
Yeşilalan.net: Sayın Okutan, aldığınız avukatlık eğitimini tamamladınız bundan sonra ki hedeflerinizi okuyucularımızla paylaşırmısınız?
Av.Niymet Okutan: Bir an önce kendime uygun bir iş bulmak istiyorum. Artik çalışıp aileme katkıda bulunmak istiyorum. Bir an önce avukatlık işini pratikte yasamak hedefim, çünkü burada, yani Alman yada üniversite dönemi artı stajerlik Türkiye ile kıyaslarsak biraz daha uzun sürüyor ve dolayısıyla eğitimimi daha geç tamamladım. Artik iş hayatına atılmak için sabırsızlanıyorum.
Yeşilalan.net: Sayın Okutan Almanya da hukuk okudunuz.değerli okuyucularımıza Almanya ve Türkiye yi hukuk yönünden karşılaştırırsanız neler söylemek istersiniz?
Av.Niymet Okutan: Almanya’nın hukukunu Türkiye’nin hukukuyla karsılaştırırsak, buradaki yayın kapasitesi aşılır herhalde J. Bazı bölümlerde Türk hukuku Alman hukukundan çok farklı değil, örneğin ceza yargılamaları usulü iki ülkede birbirine benziyor. Teori olarak Türk hukukunu okumadım, bilgilerim yalnızca kıyaslayıcı kitaplara dayanmaktadır. Türk hukukunu yalnız birkaç hafta Ankara’da staj yaptığım dönemde biraz yakından görme imkânım oldu.
Bu dönemde duruşmalara çok katildik. Buradaki gördüğüm farklar baya düşündürücüydü.
Yeşilalan.net: Almanya’da bir Türk bayan avukat olarak mesleğinizi icra ederken karşılaşacağınız zorluklar varmı?
Av.Niymet Okutan: Bu konuda fazla zorluk yasayacağımı düşünmüyorum. Hatta avantajım da var, Türk olduğum için dil konusunda “gurbetçi” müvekkiller beni tercih edebilir. J
Yeşilalan.net: Sayın Okutan, Türkiye’ye dönmeyi düşünüyor musunuz?. Almanya’da doğup büyüyen bir hemşerimiz olarak Ülkemizi dışardan nasıl görüyorsunuz?
Av.Niymet Okutan: Türkiye ‘ye dönme düşüncesinde tam kararlı değilim. Avukatlığı orda yapabilmem için öncelikle bir denkleştirme gereklidir. Bu benim için tekrar okumak demektir. Şu an öyle bir şey düşünmüyorum. Ikinciside Türkiye’de avukatlık ve yaşam çok farklı. Sonuç olarak iş hayatını aklıma getirdiğimde, Türkiye de yapabileceğimi sanmıyorum. Ama vatanım olarak iş konusu olmasa, tercihim kesinlikle Türkiye olurdu. Allah nasip ederse emekliliğimde ilk tercihim Türkiye olacaktır.
Yeşilalan.net: Sayın Okutan,Dünyanın her yerine dağılmış olan hemşerilerimizi sitemizde buluşturmayı amaç edindik. Yurt dışında yaşayan hemşerilerimizin vatan hasretini yoğun olarak yaşadıkları bir gerçektir. Bu konu hakkında söylemek istediğiniz bir şeyler varmı?
Av.Niymet Okutan: Dünyanın her yerine dağılmış olan hemşerilerimizi sitenizde bir araya getirme amacına ulaştınız bence. Son hızla devam etmenizi dilerim ;). Şimdiye kadar bütün hemşerimiz siteyi keşfetmediyse bile, bundan sonra bunun gerçekleşeceğini inanıyorum. Sağ olun Var olun. Emeği gecen herkese çok çok teşekkürler. Babam www.yesilalan.net i bilgisayarlarımızın açılış sayfası olarak ayarladı. Böylece hangi bilgisayarı açsak, sitenin sayfası baş sayfa olarak yayınlanıyor ve nerde olursak olalım anında köyümüzde olanlardan haberdar oluyoruz. Ben tabi köyde izin dışında hiç yasamadığım için, herkesi tanımıyorum, ama yinede çok güzel bir site. Bu çalışmaların devamını diliyorum.
Yeşilalan.net: Sayın Okutan, ikinci yurt dışı söyleşimizi sizlerle yaptık. Sizleri sitemize konuk ederek, kendinizi hemşerilerimize tanıttınız. Çok değerli fikirlerinden yararlanma fırsatı bulduk. Sizlere Holaysalılar ve site yönetimi adına şükranlarımızı sunuyoruz. Bundan sonraki yaşamınızda sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.
Av.Niymet Okutan: Çok teşekkür ederim. Türkçemin zayıflığından dolayı özür diliyorum ama bu kusurumu da inşallah bağışlarsınız. Yurtdışında olmamıza rağmen bizlere de burada “konuşma” imkânı verdiğiniz için ayriyeten teşekkürler.
Röportaj: Kemal Çuman/ yesilalan.net
e-posta: bilgi6161@gmail.com