Osman Şahin'in Şiir Kitabı Çıkıyor
01 Mayıs 2013 Çarşamba Saat 11:35
Köylümüz,sitemizin şairler köşesi yazarlarından Osman Şahin yıllardır yazdığı şiirlerini katap halinde piyasaya sürüyor.

Köylümüz, yıllardır Ankara’da gurbet yaşayan, yazdığı şiirleri bugüne kadar çeşitli internet sitelerine yayınlanan Osman Şahin Çankaya’dan, Çaykaraya,” KUKU'LAR BAĞIRANDA” başlığı altında topladığı şiirlerini yakında kitap haline piyasaya sunuyor.

Osman Şahin, gençlik yıllarının yaşadığı acıları, ayrılıkları, çaresizlikleri, insanların yaşanmışlıklarını hislerini kelimelerin büyülü dünyasından destek alarak, daha çok doğduğu coğrafyanın etkisiyle halk şiiri tarzına uygun şiirler yazmıştır.

Şiirleri atışmaları ve nükteli notlarının bir bölümünden oluşan şiir kitabı baskıya verildi. Dört bölümden oluşacak olan kitabın İlk bölümünde yerel ve nostalji ile genel şiirlere yer verilecek. İkinci Bölümde ise ağıtlar, Üçüncü bölümde ise Çaykaralı ve Ülkemizin en büyük ozanlarından Mikdat Bal ile Solaklı vadisi üzerine şiirle yapılan atışmalar, 4.ncü bölümde ise sosyal medyada paylaştığı "gülümsetip düşündüren notlardan oluşuyor..


20 gün içinde piyasaya çıkacak olan şiir kitabının fiyatı 10 lira olacağı, elde edilecek gelirin %25 i üniversite öğrencilerine burs olarak verileceği, %25 i de özürlüler vakfına bağışlanacak

OSMAN ŞAHİNLE YOLCULUK!

Esprili üslubuyla bizlerin sorduklarına cevap veren Osman Şahin, şöyle geçmişe doğru yaşanmışların duygusallığı içinde, “Yaşamım boyunca hep başkaları için üzüldüm, hep başkalarına yandı yüreğim. Kırmadım kırıldım, üzmedim üzüldüm. Başkaları için ağladım ama kendim için ağlamadım hiç bir zaman. Çaykaramızdan küçük yaşta çıktığım ve 46 yıldır Ankara’da gurbet yaşadığım anılarımla, kendimle, çevremle, yaşadıklarımla, düşlerimle boğuştuğum bir çalışma oldu bu şiir kitabım. Gurbette kaldığım süre içinde sürekli hayallerimde doğduğum, Çaykara’daki mekân ve çevrelerde gezindim. Zaman zaman geri dönme umudumun tükendiği yerde duygularımı şiirlere döktüm.

Neden yazıyorsunuz?

Ah, bir bilsem neden yazdığımı! bir bilsem nereye ait olduğumu. Onsuz olamayacağımı hep düşündüğüm Çaykara yok artık benim için; Gurbette Kendimi yurtsuz gibi hissediyorum, bu da çok ürkütüyor beni.  Şiir bağladı beni hayata ve bu mekânlara. Her şeye ve hayata hep yazıyla, şiirle bakmaya çalıştım. Ayakta, hayatta kalmamı yazılara ve şiirlere borçluyum. Ne varsa orada var çünkü hayat, yorgunluklar, sıkıntılar, düşler, kırgınlıklar, yaşamın omuzlarımıza yüklediği ağır yükler, sorumluluklar ve çıkmazlarla doludur. Geçmişte yaşadığım anılarımdan, izlenimlerimden bana şiire giden yolu gösterdi.Memleketimize doymadan küçük yaşta gurbet yaşadık. Hayatım boyunca hep bir yerleri, birilerini özledim. Bunu da şiirlerime yansıttım. Bir şeyleri eksik yaşadığımın duygusunu atamıyorum üstümden. Yazdıklarımı günümüzdeki insanlara özellikle yeni nesil gençlerle paylaşmak istedim. Şiir; “Güncel yaşama, geçmişten geleceğe, aşktan acıya, ayrılıklardan düşlere, gurbetten sılaya, özlemden umuda yolculuktur.

Kitap hakkında ki düşünceleriniz nedir?

Bir cümleyle çok zor ama,ifade etmeye çalışayım.50 yıldır toplu ve ferdi anlamda binlerle ifade edilen ve gurbet yolunu "su yoluna" çeviren insanımızı çocukluktaki değerleriyle, nostaljideki kavram ve gelenekleriyle buluşturup yeni nesillere de "dedelerinin" yokluk ve çaresizlik içindeki yalansız ve riyasız dünyasını bir nebze olsun hatırlatmak istedim.Kimliğinde Çaykara yazan binlerce "Çaykarasız" insana katıksız ve hormonsuz ilçesini köyünü yaylasını Kom'unu hatırlatmaya kemençeyle kavalla buluşturup, "kuko"nun sesini tarif etmeye çalıştım. Bu anlamdaki düşünce ve duygularımı kah şiirle kah nesirle ifade etmeye gayret ettim. ”. Diyorum ki, en derin sevgiler yüreğinizde ve en doğru dostluklar doğruluğunuz ve vicdanınızda filizlensin.

Çaykara kültürü adına şiddetle ihtiyaç olduğunu sözlerine eklemeyi ihmal etmeyen Osman Şahin'den edindiğim intiba son tahlilde şu oldu..Bana göre bu kitap, solaklı vadisinin diğer eli kalem tutan "şairlerimizi cesaretlendirip, "Çaykara kültürüne" katkı sunmaları ve kalıcı eserler kazandırmaları için önemli bir başlangıç..

KİTABIN ÖNSÖZÜ

Başta şehit Muhsin Yazıcıoğlu olmak üzere,
Köyümde filizlenip hayatlarının baharında toprağa düşen..
Şehit İbrahim Yüce..
Şehit Mustafa Karaca
Şehit Mustafa Altunbaş
Halil İbrahim Kanık
Kadir Karaca-Zahit Usta
Suat Yücel-Mustafa Gencan
Mustafa Kalyon- Mahmut Yüce
Mustafa Sevinç- Davut Terzi

Arkadaşlarım,

Mustafa, Resul ve Hasan Bakal
Hakkı –Danış ve Celal Pakoğlu
Mehmet Şahin-Muhammet Tok
Mahmut Ocak-Hasan Yıldırım
Saffet Altunbaş-Ömer Sevinç
Y.İzzettin Taştekin-Ahmet Taşkıran
Muhammet Özçelik
Abdullah ve Muhammet Yaroğlu’nun..
AZİZ HATIRALARI VE RUHLARINA…!!

** TEŞEKKÜR**
Kitabın düzenlemesini yapan sevgili Çelebi ÖZTÜRK ve sevgili Neşe ÖNER kardeşime teşekkür ederim..
** NOT**
Kitaptan elde edilecek gelirin % 25 i Yeşilalan-Baltacılı köyleri derneğin’den burs alan öğrenciler hesabına %25 i Özürlüler vakfına bağışlanacaktır.. O. ŞAHİN

BİSMİLLAH DERKEN…
“Şiir yazma yeteneğini bir yarım asır kendine saklayıp daha sonra yazdıklarını bizimle paylaşmaya başlayan  Osman Şahin ağabeyimiz”
demiş Kemal Çuman bir sunumunda..
Teşhis doğru da, şöyle de bir tespitim var benim..
İÖ ve İS.. (Ander ! netten önce ve Ander ! netten sonra ) yani..
"İnternet öncesi" medyada kişiler, fikir düşünce ve yeteneklerini insanlarla paylaşmak adına kendilerini ifade edebilecekleri "kanal ve platformlardan" yoksundular..
"Daktilo nesli" ismini verdiğim “bizim kuşak” böyle bir dönemden geldiği için medyatik anlamda, yetenek, düşünce ve fikirlerini insanlarla paylaşma imkanı bulamadı ne yazık ki..
"İnternet sonrası" dönemde, sosyal medyayla birlikte bu "cevherler" bir bir ortaya çıktıve kendine geniş bir sosyal taban buldu..
Öyle ki, ulusal medyada arz-ı endam eden, yazar çizer takımını "yedek kulübesine" oturtacak kalitede yazar, edip ve şairlerimizin varlığına sevinerek şahit olduk bu anlamda..
Sosyal medya denen bu namütenahi alan, "söyleyecek
sözü" olan herkese fırsat tanıması acısından çok önemli “sosyo-kültürel” bir boşluğu doldurmanın ötesinde kişilerin kendilerini ifade edebilmelerine de önemli bir imkan sağlamıştır..
Ben de, bu platformlarda yazıp paylaştığım "yazı şiir atışma ve günlük notlarımdan" bir bölümünü "genç internet neslinin" de ısrarlı talepleri neticesi bu ilk kitapta bir araya getirip sizinle paylaşmak istedim..
"Teknik, şekil ve içerik" noktasında noksanlarım mutlaka olmuştur ..
Hata ve eksikler insanlar içindir..Fakat biliyorum ki..
Hoşgörünüz "eksik ve noksanlarımı" görmeyecek kadar engindir..
Faydalı olması ve " harcadığım zamana değdi" demeniz ümidiyle

 Osman ŞAHİN …. Mayıs 2013- Ankara

Osman Şahin Kimdir?

1955 yılında çaykara-holaysa köyünde doğdu.. İlkokulu köyünde ortaokulu çaykarada okudu. İlçede lise olmadığı için lise tahsilini SOMA-Manisa’da tamamladı. Dönemin gençlik hareketlerinin tam içinde olması hasebiyle, yüksek öğrenimine devam ettiği Trabzon Fatih Eğitim Enstitüsünün son sınıfından ayrılmak zorunda kaldı.. Sıkıntılı geçen 12 eylül sonrasında askerliğini Maraş’ta bitirdi..Bu arada iş hayatı devam ederken, çeşitli esnaf derneklerinin de yöneticiliğini yaptı..1991 mahalli seçimlerinde tekrar aktif siyasete döner ve 91-94 yılları arasında belediye meclis üyeliğine seçildi..

1995 yılında 25 yıllık Kırıkkale serüvenine noktayı koyar ve Ankara’ya göç eder.. Çankaya’da 17 yıl sürdürdüğü ticari hayatını 2011 yılında noktalayan Osman ŞAHİN evli ve 3 çocuk babası..

Röportaj: Kemal ÇUMAN

www.yesilalan.net