myefsane
|
Tarih: Çrş Ekm 29, 2008 6:21 pm Mesaj konusu: |
|
|
Allahýn sevgili kullarýndan biri bir rüya görür rüyasýnda kendisine þöyle denir:
-Sabah olunca, karþýna ilk çýkaný ye,
ikinci çýkaný sakla,
üçüncü çýkanýn dileðini kabul et,
dördüncü geleni üzme,
beþinciden de kaç
Sabah oldu; dýþarý çýktý. Yola koyulup gitti. Karþýsýna bir dað çýktý. Bu koca daðý görünce þaþýrdý. Kendi kendine þöyle dedi:
-Rabbim bana bunu yememi emretti.
Sonra þöyle dedi:
-Rabbim bana gücümün yetmeyeceði bir þeyi emretmez. Onu yemeye karar verdi. Daða doðru yürüdü. Yaklaþtýkça dað küçüldü. Tam yaklaþtýðý zaman koca dað bir lokmaya dönüþmüþtü. Onu tutup yedi, baldan tatlý buldu. Allaha hamdetti, yürüyüp gitti. Karþýsýna altýndan bir leðen çýktý.
Ãöyle dedi:
-Rabbim, bunu da saklamamý emretti. Bir çukur kazdý, onu gömdü. Yürüdü, az gittikten sonra dönüp baktý. Leðen toprak yüzüne çýkmýþtý. Geri döndü, tekrar gömdü. Biraz gitti; baktý ki, yine çýkmýþ bir daha gömdü, yine toprak üstüne çýktý. Kendi kendine, Ben emredileni yaptým diyerek býrakýp gitti. Karþýsýna bir kuþ çýktý. Peþinden bir þahin onu kovalýyordu.
Kuþ ona þöyle dedi:
-Ey Allahýn sevgili kulu, beni sakla. Bana yardým et; Onu aldý. Koynuna sakladý. Peþinden þahin geldi;
þöyle dedi:
- Ey Allahýn sevgili kulu, ben açým. Sabahtan beri de bu kuþun peþindeyim. Onu yakalamak istiyorum. Kýsmetime engel olma. Kendi kendine
þöyle dedi:
-Üçüncünün dileðini yapmam emri verildi, yaptým. Dördüncüyü üzmemem emredildi. Ãimdi ne yapacaðým? Bu iþe þaþtý. Sonra býçak aldý; kendi uyluðundan bir parça et kesti, þahine attý; o da kapýp kaçtý. Daha sonra kuþu saldý. Bundan sonra, yürüyüp gitti. Kokmuþ bir leþ gördü. Onu da býrakýp kaçtý. Akþam olunca þu duayý yaptý:
- Ya Rabbi, emrini yerine getirdim. Bu iþlerin manasý ne ise bana bildir Daha sonra, rüyasýnda
þöyle anlatýldý:
-Birinci görüp yediðin öfkedir. Önce koca bir dað gibi görülür; sabýrla öfke yutulursa, baldan tatlý olur.
- Ãkincisi iyi amelindir. Ne kadar saklarsan sakla; yine meydana çýkar.
-Üçüncüsü, sana býrakýlan bir emanettir, ona hýyanet etme.
-Dördüncüsü þudur: Bir insanýn sana bir dileði ulaþýrsa, onu yerine getir; isterse sana lâzým olan bir þey olsun.
- Beþincisi gýybettir. Ãnsanlarýn gýybetini edenlerden kaç. Ãüphesiz her þeyi bilen Allah'týr |
|