ishak_hoca
Kayt: 27 Au 2007 Mesajlar: 491
|
Tarih: Pts Au 31, 2009 8:21 pm Mesaj konusu: |
|
|
Deðerli okuyucularým;
Bu sohbette Peygamber efendimiz s a v : Ramazan i þerifi nasýl yaþadýðýný sahabilerden öðrenece
Resul-i Ekrem Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) mübarek üç aylarýn girmesiyle beraber müminleri Ramazan'a hazýrlamak için çeþitli etkinliklerde bulunur, gele*cek ayýn ne kadar önemli bir misafir olduðunu hatýrlatarak gönülleri onu iþtiyakla karþýlamaya hazýrlardý.
Selman-ý Farisî (radýyallahu anh) naklediyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Þaban ayýnýn son gününde hutbe irad etti ve þöyle dedi: «Ey insanlar! Büyük ve mübarek bir ay sizi gölgeledi. Öyle bir ay ki, bin aydan daha hayýrlý olan kadir gecesi o aydadýr. Yine öyle bir ay ki, Allah (Celle Celaluhû) gündüzlerinde oruç tut*mayý farz kýldý, gecelerinde teravih namazý kýlmayý nafile kýldý. Kim bu ayda hayýrlý bir iþle Allah'a yaklaþýrsa baþka aylarda bir farz eda etmiþ gibi olur. Kim bu ayda farz olan bir ibadeti yerine getirirse baþka zamanda yetmiþ farz yerine getirmiþ gibi sayýlýr. Bu ay sabýr ayýdýr. Sabrýn karþýlýðý cennettir. "
Ubade bin Samit (radýyallahu anh) anlatýyor: Ramazan ayýnýn baþladýðý bir günde Resulullah þöyle buyurdu: "iþte bereket ayý Ramazan geldi. Artýk Allah'ýn rahmeti sizi kuþatýr. O ay yeryüzüne bol bol rahmet iner. Günahlar affedilir. Dualar kabul olunur. Allah sizin iyilik ve ibadette yarýþmanýza bakar da, bununla meleklerine karþý sizinle iftihar eder. Öyle ise, kulluðunuzla kendinizi Allah'a sevdirin. Asýl bedbaht olan da, bu ayda Allah'ýn rahmetinden nasibini alamayandýr."
SAHURA TEÞVÝK EDERDÝ
Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem): "Sahur yemeðini yemek berekete sebeptir. Sizden biriniz bir yudum su içmekle de olsa sahuru terk etmesin. Çünkü sahura kalkýp yiyip, içene Allah rahmet etmekte ve melekler de istiðfarda bulunmak*tadýr. " buyurarak Ramazan'da sahuru ihmal etmememiz gerektiðini ifade buyurmuþlardýr.
ÝBADETE VE ÖZELLÝKLE KUR'ÂN'A YOÐUNLAÞIRDI
Ramazan ahiret yolculuðunda biz kullar için hazinelerle dolu mübarek bir aydýr. Onda birler bin olur. Onun saniye ve dakikalarý eðer iyi deðerlendirilebilirse kur*tuluþ beratý almaya vesiledir. Bundan dolayý Aleyhissalatu vesselam Efendimiz Ramazan ayýna girince ibadette daha bir derinleþir, zikir ve tilaveti derin ufuklara ererdi. Bu halini Ramazan'ýn son on günü daha sýklaþtýrýrdý.
Hz. Âiþe validemiz bildiriyorlar: "Resulullah Ramazan'da son on günü girince geceleri ihya eder, ailesini ibadet için uyandýrýr, ibadete daha ehemmiyet verir, diðer vakitlerinden daha çok ibadet etmeye gayret ederdi."
Her Ramazan, gecenin bir vaktinde Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), Cebrail (aleyhisselam)'la buluþur, ve her ikisi nöbetleþe Kur'an okurlardý. Bu hadi*seye "arz" deniyor ki, Habibullah'ýn (sallallahu aleyhi ve sellem) Hakk'a yürüdüðü sene iki defa gerçekleþmiþti. Biz bu hadiseyi bugün mukabeleler ile yaþatmaya devam ediyoruz.
CÖMERTLÝKTE RÜZGÂR GÝBÝ ESERDÝ
Efendimizin yeðeni Ýbn Abbas (radýyallahu anh) naklediyor: "Resulullah hayýr husu*sunda insanlarýn en cömerdi idi. En cömert olduðu zaman da Ramazan ayý idi. Cibril her sene O'nunla Ramazanda karþýlaþýr ve bu Ramazan boyu sürerdi. Cibrille karþýlaþtýðý zaman Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) hayýr hususunda esen rüzgardan daha cömert olurdu. "
TERAVÝH NAMAZI KILARLARDI
Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), Ramazan'ýn ekstra hediyelerinden teravih namazýnýn ehemmiyeti üzerinde durmuþ, müminlerin bu namazdan da ala*bildiðince nasiplenmesini tavsiye buyurmuþlardý. Bu konuda: "Kim mükafatýný Allah'tan umarak Teravih namazýný kýlarsa geçmiþ küçük günahlarý affolunur " demiþlerdi.
ÝFTARDA ACELE EDERLERDÝ
Hz. Âiþe annemiz (radýyallahu anha) "Allah Resulünün vefatýndan sonra bu ümmete gelen ilk bela karýn tokluðu olmuþtur" diyerek az yememiz gerektiðine iþaret etmiþtir. Bundan dolayý iftar sofrasý da olsa ölçüyü kaçýrmamalý, sünnete uygun hareket etmeliyiz.
Hz. Enes (radiyallahu anh) anlatýyor: «Resulullah (aleyhissalatu vesselam) akþam namazýný kýlmazdan önce birkaç taze hurma ile orucunu açardý. Eðer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardý. Eðer kuru hurma da bulamazsa birkaç yudum su yudumlardý. "
Mervan ibn Salim, Ýbn Ömer (radiyallahu anhuma'dan naklediyor: «Resulullah aleyhissalatu vesselam orucunu açýnca þöyle derdi: «Susuzluk gitti, damarlar ýslandý, inþaallah sevap kesinleþti."
ÝTÝKAFA GÝRERLERDÝ
Ýtikaf; mescid ve mescid hükmünde bir yerde ibadet niyetiyle ikamet etmek demektir, itikaf sünnetini Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) hayatý boyunca her Ramazan uygulamýþtýr.
Hz Âiþe (radýyallahu anha) þöyle diyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) vefat edinceye kadar Ramazan'ýn son on gününde itikafa girer ve derdi ki: «Kadir gecesini Ramazan'ýn son on gününde arayýn». Resulullah (aleyhissalatu vesselam) dan sonra, zevceleri de itikafa girdiler.»
Resulullah'ýn itikafý konusunda Ebu Hureyre (radýyallahu anh) þöyle diyor: »Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) her Ramazanda on gün itikafa girerdi. Vefat ettiði yýlda ise yirmi gün itikafa girdi.»
Ibnu Ömer (radýyallahu anhuma'nýn anlattýðýna göre: «Resulullah (aleyhissalatu vesselam) itikafa girince, yataðý veya karyolasý onun için, Mescid-i Nebevî'deki tevbe sütununun gerisine konulurdu."
ÞEVVALDE ALTI GÜN ORUÇ TUTARDI
Kamerî aylardan olan Þevval, Ramazan'dan sonra gelen ayýn adýdýr. Bu ayda da altý gün oruç tutmak sünnettir. Zira Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) bir hadislerinde: "Her kim Ramazan orucunu tutar da sonra buna Þevval ayýndan altý gün ilave ederse, bütün yýlý oruçlu geçirmiþ gibi olur." buyurmuþtur
En son ishak_hoca tarafndan Sal Eyl 01, 2009 6:59 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi |
|
ishak_hoca
Kayt: 27 Au 2007 Mesajlar: 491
|
Tarih: Sal Eyl 01, 2009 6:47 pm Mesaj konusu: |
|
|
Ramazan orucu hicretin ikinci senesinde farz kýlýnmýþ ve sahabe-i kiram efendilerimiz, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) ile 9 yýl Ramazan orucu tutma bahtiyarlýðý yaþamýþlardý ....
Bu ne büyük bir saadet, bu ne büyük bir devletti
Allah ým böyle ramazan yaþamaya Ýslam alemine bize ve neslimize nasýp eyle.            
En son ishak_hoca tarafndan r Eyl 02, 2009 1:18 am tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi |
|