ishak_hoca
Kayt: 27 Au 2007 Mesajlar: 491
|
Tarih: Cmt Hzr 14, 2008 10:38 am Mesaj konusu: |
|
|
TERBÝYELÝ OLMAK (Edep)
Dînimizin beðendiði ve emir ettiði güzel huylardan biri de edepli, terbiyeli olmaktýr. Edep, söz dinlemek, haddini bilmek demektir.
Edep olmayýnca ilim yalnýz baþýna maksada ulaþtýramaz. Yunus Emre der ki:
Ýlim meclislerinde aradým, kýldým talep,
Ýlim geride kaldý ille edep ille edep.
Bir babanýn evlâdýna býrakacaðý en hayýrlý miras, edeptir. Edebi öðrenmek ve her zaman edepli olmak lâzýmdýr. Nelerin edep olduðunu bilmiyen kimse, edepte kusur eder. Meselâ, bir büyüðümüzü ziyarete gidince, bize (Baþ köþeye otur) dese, biz de edebimizden, hürmet ettiðimizden dolayý (Þurasý daha iyidir) diyerek gösterilen yere oturmasak, yaptýðýmýz hareket edep gibi görünse de, söz dinlememek olduðundan kötüdür. Büyüklerimiz, "Emrin edepden önce geldiðini" bildirmiþlerdir. Onun için en güzel edep, söz dinlemektir. Aklýmýza uygun gelmese de büyüklerimizin sözlerini dinlememiz lâzýmdýr.
Büyüklerimiz, öðretmenlerimiz, âmirlerimiz bizlere bir þey söyledikleri zaman hemen "Peki efendim" demeliyiz.
Yapýlmasý istenen þeyi uygun görmüyorsak veya yapýlmasýný mahzurlu buluyorsak yine de, (Peki mi diyelim (?) gibi bir düþünce hatýrýmýza gelebilir. Evet, yine "Peki" demelidir. Eðer, o anda peki demeyip hemen o iþin mahzurlarýný anlatmaya kalkarsak,edebe aykýrý hareket etmiþ oluruz. Bir müddet sonra düþüncelerimizi uygun þekilde bildirebiliriz. Bunu da, soru þeklinde söylememiz, danýþtýðýmýzý hissettirmemiz lâzýmdýr. Meselâ (Bildirdiðiniz iþi þu þekilde yapsak uygun olur mu efendim!) diyebiliriz. Ancak yine de, eski bildirdiði þekilde yapýlmasý istenirse, bu defa baþka mazeretler aramadan söyleneni yapmalýdýr.
Yalnýz büyüklerimize deðil, arkadaþlarýmýza, hattâ kendimizden küçüklere de itiraz etmek uygun olmaz. Çünkü itiraz etmek, (Bu iþi ben bilirim, sen bunu anlamazsýn) demek olur. Düþüncemizde yüzde yüz haklý bile olsak, itiraz etmekle karþýmýzdakini üzmüþ oluruz.
Edep bir tâc imiþ nûr-ý Hûda'dan,
Gey ol tacý emin ol, her belâdan.
Edep iledir âlem-i nizâm,
Edep iledir kemâl-i âdem.
Unutmayalým ki! Peygamber efendimiz s a v in , Dinimizin emri olmasada güzel gördüðü hareketlere susmasý bile (Takrý rý sünnet ).olmuþtur ........................Saygýlarýmla
En son ishak_hoca tarafndan Cmt Hzr 14, 2008 4:56 pm tarihinde deitirildi, toplam 1 kere deitirildi |
|