Muhammethoca
Kayıt: 02 Ksm 2006 Mesajlar: 199
|
Tarih: Cum Ekm 19, 2007 3:58 pm Mesaj konusu: |
|
|
İBADETLERDE DEVAMLILIK
İbadet; gönülden ve isteyerek Allah’a yönelmek ve emirlerine itaat etmek demektir. İnsanı yoktan var eden ve varlığından haberdar eden Allah yarattığı insanın kendisini tanımasını ve O’na ibadet etmesini emrediyor. Ancak bu sayede insanın kötülüklerden ve Allah’ın azabından korunabileceği bildiriliyor.
Dünyadaki her varlığın bir yaratılış gayesi vardır. Bu varlıklar, sırası ve zamanı geldikçe görevini muazzam bir şekilde yerine getirmektedir.
Kur’an-ı Kerime göre bütün varlıklar ibadet etmektedir. Kur’an-ı Kerim bunu şöyle ifade eder. “Hiçbir şey yoktur ki Allah’ı tespih etmesin.” Yıldızlar, dağlar, kuşlar, hayvanlar ve daha bir çok yaratık devamlı olarak kendilerine özgü bir şekilde ibadet yaparlar. Karıncayı meliksiz, arıyı beysiz, balıkları ve kuşları rehbersiz bırakmayan Yüce Allah, kainatı insansız insanı da peygambersiz bırakmamış; .“Ben cinleri ve insanları ancak bana (kulluk) etsinler diye yarattım” buyurmuş. Bu ayetten çıkaracağımız ders o ki; insanlar hayatları boyunca ibadet çemberinden ayrılmayacak ve yapacağı bütün amelleriyle ibadet ve kulluğun dışına çıkmayacaktır.Diğer bir ayet-i kerimde ise “Ölüm sana gelene kadar rabbine ibadet et” diye emretmiştir.
Ayet-i kerimelere göre sorumlu olduğumuz ibadetlerimizde devamlılığın esas olduğunu anlıyoruz. Beklenen faydanın hasıl olması için ibadetlerimizi zamanında ve sürekli yapmalıyız. Nitekim Allah Resulü “Allah’ın en çok sevdiği ibadet az da olsa devamlı olanıdır” buyurmuştur. İslam alimlerinden Cüneyt-i Bağdadi ise şöyle söylüyor: “İnsanlar ibadet yapmak
için yaratıldı. İbadetin özü de kalbin her zaman Allah’tan gafil olmaması ve O’nu unutmamasıdır.”
İnsanın ibadet edeceği varlığa inanıp itaat etmesi, O’nun razı olacağı işleri yaparken;
O’nun yaptıklarından da razı olması, ömrünü yaratıcısının istediği ölçüde geçirecek amellerde bulunması yine genel olarak ibadet manasına gelmektedir.
İşte bu ölçülerde bir ömre yayılmış ibadetin; geçici ve rafa kaldırılmış bir döneminin olmadığını kainatın ahenkli nizamından da öğrenebiliriz.Yani ibadetler mevsimlik bir elbise değildir.Kış geldiğinde giyilip yaz geldiğinde çıkarılan bir giysi değildir.
Güneşin her gün doğup batması, dünyanın her an dönmesi, kainat düzeninin kesintisiz görev yapması insanın da kulluğunun kesintisiz olması gerektiğinin bir ifadesidir.
Yüce Allah kulluk ve ibadet konusunda istikrarlı ve devamlı olmamız için şöyle buyurur: “O göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların Rabbidir; öyle ise O’na kulluk et ve O’na kullukta sabırlı ol”
İbadet etmek bakımından dünyanın bir saati kıyametin bin senesinden daha iyidir. Çünkü sadece dünyada Salih amel işlenebilir. Halbuki kıyametin on bin senesinde ahiretimize fayda verecek hiçbir şey yapılmaz. O halde ey Mümin kardeşlerim vaktimizi boş şeylerle geçirmeyelim, zamanımızın kıymetini iyi bilelim.
De ki; «Eğer yalvarmanız, kulluğunuz, ibadetiniz olmasa Rabbim size ne diye değer versin? Sizler Allah'ın ayetlerini yalanladığınız için azap hiç yakanızı bırakmayacaktır.» |
|