gizliozne
Kayt: 31 Ekm 2008 Mesajlar: 141
|
Tarih: Pts Ksm 24, 2008 8:14 pm Mesaj konusu: |
|
|
Maalesef, insanlarda hala kusur arýyor ve onlarý kusurlarýndan dolayý sorguluyoruz Aslýnda sorgulanmasý gereken bizim kendi kusurlarýmýzdýr Biri gýrtlaðýna kadar çamura batsa; fakat, çamur senin sadece topuðuna bulaþsa karþýndakini sorgulayýp "Bu kadar çamur da ne?" demeye hakkýn yoktur; "Neden ben topuðumu kirlettim?" deyip kendini sorgulaman esastýr Baþkasýnýn gýrtlaðýna kadar çamura gömülmesi seni alakadar etmez Sadece sui zanna girmeden ve gýybet edip çekiþtirmeden Allah'ýn onu halas eylemesi için dua edebilirsin Eðer biz, bütün beklentilerden sýyrýlýp muradýmýzý Hakk'ýn muradý haline getirememiþsek daha yapacak çok iþimiz var demektir Öyleyse, kendimizin onca eksiði varken nasýl baþkalarýnýn kusuruyla uðraþýp onlarý sorgulayabiliriz
Tasavvufta mürîd bir noktadan sonra murad olur Yani, ömür boyu hep onu diler, hep onu ister O'nun mürîdidir Kendi güç ve kuvvetinden teberri edip Kudreti Sonsuz'un iradesine râm olur Belli bir noktaya ulaþýnca murad haline gelir Yani; Hak arzusuyla dopdolu olur, masivaya, O'ndan baþkasýna bütün bütün kapanýr da O'nun hoþnutluðundan baþka hiçbir isteði kalmaz bu haliyle de Hakk'ýn murad ve matmahý nazarý "gözde"si bahtiyar bir ruh olur Ýþte, biz Allah'ýn muradý deðilsek, O emanetini niçin bize versin ki?
Evet, bu hususta korkmalý, tir tir titremeli; her baþarý ve muvaffakiyetten sonra o iþe layýk olup olmadýðýmýz hususunu (liyakatimizi) masaya yatýrmalý çok büyüten bir mercekle tavýr ve davranýþlarýmýza bakmalýyýz; "Acaba biz böyle bir ihsâný ilahî ve nimet karþýsýnda þükür ve vefa vazifemizi yerine getirebiliyor muyuz?" Ýþte bu duyguyla kendi eksik ve kusurlarýmýzý sorgulamalýyýz Hani Muhasibî, muvakkaten aklýndan geçenleri, mesela bir anlýk "Þu adam þu kadar iyi olsa" þeklinde baþkalarýný kritiðe tabi tutmayý dahi büyük günah sayýyor ve onun ýzdýrabýyla yaþýyor Davranýþ, fiil, ya da tavýr deðil, aklýna gelip uðrayan sevimsiz þeyler hakkýnda bile "Benim aklým temiz olsaydý o kirin ne iþi vardý onda!" diyor ve her an kendi muhasebesiyle uðraþýyor Bizim þiarýmýz da bu olmalý ve biz sadece, masiva düþüncesinden sýyrýlamayan kendi nefsimizi kýnayýp onu sorgulamalýyýz
Fethullah Gülen
Kýrýk Testi _________________ Diyeceklerim var,bende ahkam kesmek istiyorum.. |
|