"Bayındırlık ve İskân Bakanlı-ğı'nın yeni bir isim altında yeniden yapılandırılması öngörülüyor. Yeni isim için birkaç ihtimal üzerinde durulurken, 'Bayındırlık ve Şehircilik Bakanlığı' öne çıkıyor."
Bayındırlık ve şehircilik iyi yakışır ama isimler çalışasıyla da değer kazanmalı.
Bayındır - Gelişip güzelleşmesi, hayat şartlarının uygun duruma getirilmesi için üzerinde çalışılmış olan, mamur (yer)
İskan yurtlandırma.
Şehircilik
şehirlerin kurulmasında, düzenlenmesinde, güzelleştirilmesinde kullanılacak, uygulanacak yöntemleri, şehirlerle ilgili toplumsal, ekonomik vb. sorunları konu edinen bilim dalı. (tdk tanımı)
şehirleri kuran, düzenleyen ve güzelleştirenlerin bu bilim dalından ne anladıklarına gelince, buna da şehircilik anlayışı diyoruz. aşağıdadır, okuyalım bakalım:
1-Türkiye’deki şehircilik anlayışını önceliklerle anlatırsak bizim önceliklerimiz şöyledir.
2-Şehir merkezinde bina yapmaya elverişli alanlara bina kur(buna bir itiraz yok, yeter ki alt yapısı planlanmış olsun).
3-Şehir merkezinde mevcut binaları yık, yerine daha fazla kapalı alana sahip yani daha yüksek binalar kur. böylece o alandan daha fazla gelir elde et(mevcut binaların ekonomik değerini çöpe at, büyüyen binalarla beraber artan altyapı ihtiyacını gözardı et).
4-Park, otopark, alışveriş yeri yapmaya uygun ve hatta bu tür yerleri yapmak için ayrılmış yerlere bina kur(çünkü şehircilik demek merkezde olabildiğince çok ve yüksek bina demektir, alt yapı sonradan nasıl olsa halledilebilir).
5-Binaların sayılarının ve cesametlerinin artması ile birlikte yoğunlaşan trafiği ve park yeri sorununu çözmek için 3. maddeye geri dön(bu sefer yol yapmak için).
6-Bu arada alım gücü artan şirket ve aileler için tekrar 2. maddeye dön.
7-Artan nüfus ve göçle birlikte şehrin dışında oluşan yapılaşma için bir plan geliştirme ve hiçbir denetleme yapma(çünkü orası şehir dışı).
8-Çoğalan nüfus, genişleyen şehir ve artan satınalma gücünün artırdığı taşıt sayısı, yol ve park yeri ihtiyacını artırır. 4. maddeye geri dön.
9-Şehirlilerin artan talepleriyle birlikte sayısı kendiliğinden artan okul ve hastane gibi binaların ulaşım sorunlarını çözmek için 4. maddeye geri dön.
10-Şehir merkezinin büyümesi ile şehir merkezine katılan 6. maddede belirtilen alanlar için tekrar 2. maddeye geri dön.
11-5. ve 6. maddeye geri dön.
12-Boş arazi kalmayınca park, otopark, mezarlık, semt pazarı, artık ne bulduysan üstüne yol yap, bina yap.
13-İçme suyu havzalarına dadan. ormanlık alanları ihmal etme.
14- 9. maddeye geri dön.
15-Denizi doldur.
16-Arada sırada 5. ve 6. maddeye geri dön.
17-Şehir içinden geçen akarsuların üzerini kapat ve yol yap(böylece kanalizasyon sorununu da aynı anda çözmüş ol).
18-Tarihi eserleri yak, yık, yerlerine bina yap, yol yap.
19-Arada sırada 9. maddeye geri dön.
20-Sanayi sitelerini şehir dışına çıkarmayı akıl et(çok geç).
21-Şehir dışına, içinde her türlü sosyal tesis bulunan, alt yapısı uygun konut siteleri yapımını destekle, yapı kooperatiflerini denetle(çok geç).
22-Metro yap(çok geç)...
NOT: Bu liste şahsi ve politik çıkarların rol almadığı senaryodur. yani yapılan bu listede yer alan yanlışlıklar sadece kendimizin ve seçilmiş/atanmış yöneticilerimizin cehaletinin(işinin ehli olmamak, ileriyi görememek, teknolojiyi reddetmek, tembellik, bağnazlık, yalakalık, kendini ve halkını daha iyi bir yaşama layık bulmamak, aslında daha iyi bir yaşamın ne olduğunu bilmemek, görgüsüzlük, zevk sahibi olmamak, kültürel değerleri önemsememek, sanata uzak kalmak, mimarlık ve mühendislikten anlamamak, anlayanları dinlememek,…)sonucudur. mevcut durumu tarif için, bu senaryoya kendimizin ve yöneticilerimizin şahsi ve politik çıkarlarının etkilerini de eklememiz gerekir. tabi ki ortaya çıkacak gerçek senaryo, yukarıda anlatılandan çok daha vahimdir ve maalesef mevcut durumun resmidir.
Aslında, bu anlatılanlar türkiye’ye özgü değildir, dünyanın hemen hemen her şehrinde benzer durumlar yaşanmıştır(tamam tamam… istanbul’da biraz daha fazla yaşanmış olabilir).
(o midas, 08.11.2004 16:59)
Dönemlere gore sehircilik anlayislari arasinda fark vardir. Gunumuzde batida genel olarak benimsenmis, sürdürülebilirlik mantigi cercevesinde sekillesinde sehircilik ilkelerine kisaca goz atacak olursak:
1. Yuksek yoğunluk: birim alan basina yasayan insan sayisinin arttirimi, amerikan tarzi yayilmis banliyolere karsi yogun etkilesimli sehir hayati tercihi. boylece sehirdeki altyapi sisteminin, ulasimin, toplu tasimanin ekonomiklesmesi, cevreye olan yükün azaltilmasi, sehir yayiliminin önlenmesi, degerli tarimsal ve orman alanlarinin korunmasi. ayrica insanlarda sehirlilik bilincinin, birlikte yasama kulturunun verilmesi, toplumsal ilskilerdeki kopuklugu onlemeye, kamusal güvenligi artirmaya yönelik planlama.
2. Karma kullanim: her bolgede konut ve is yerlerinin beraber bulunmasi, haftasonlari inin cinin top oynadigi sehir merkezleri yada sadece yatip uyunmaya gelinen yatakhane mahalleleri* olusumunu önleyici planlama. bunun yaninda bolgelerde karma gelir gruplarina yonelik konut olanagi saglanmasi ve boylece gettolasmanin önlenmesi.
3. Toplu taşima: toplu tasim odakli, yaya ve bisikletli merkezli, otomobil kullanimini olabildigince asgariye ceken boylece hem cevreci, hem sürdürülebilir hem ucuz hem de daha az yer kaplayan, ayrica insanlar icin daha saglikli ve sismanlik önleyici ve sehirleri de otomobillere armagan etmeyen bir ulasim politikasi.
4. Kiras: sehrin tarihi degerlerini korumaci hatta yeniden canlandirici, boylece gecmisten kopuk ve ruhsuz sehirleri önleyici anlayis.
5. Dogal sartlar: cevrenin halihazirdaki topografyasi ve gunes isinlarina gore konumlandirma vs.
6. yeşil alanlar: sehirdeki ve cevresindeki yesil alanlarin yeterli miktarda, genis ve ulasilabilir olmasi yönelik planlamalar, yesil kusaklar gibi sehri sarmalayip yayilimini engelleyici calismalar.
7. Ortak alanlar: sehirdeki gerek acik gerek kapali(kutuphaneler, sinemalar, sergi alanlari vs) kamu mekanlari yaratimi, kullaniminin tesviki, insanlarda sehir mekanlarini kullanma bilinic yaratilmasi, sokak hayatini ozendirici planlama olarak ozetleyebiliriz. Burada ozellikle sehir ici ulasim konusunun otomobil merkezli olmaktan cikarilmasi beraberinde zaten geri kalan ilkeleri de suruklemektedir. bu yuzden otomobil kullaniminin azaltilmasi ve toplutasimin yayginlastirilmasi birincil derecede onemlidir.
ayrica
(bkz: toplu tasima)
(bkz: kentsel tasarim)
(bkz: türk şehircilik anlayışı)
ayrica alakali turkce web siteleri:
http://www.kentvedemiryolu.com
http://www.kentlob.net
http://www.kentli.org
Ekleyen Üye : akturkavm