Yazı Boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Av.hamide Yüce Sizlerle
25 Ocak 2008 Cuma Saat 08:10

AVUKAT HAMİDE YÜCE İLE YAPILAN RÖPORTAJ
Yönetici: Dünya’ya açılmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin sı...


AVUKAT HAMİDE YÜCE İLE YAPILAN RÖPORTAJ



Yönetici: Dünya’ya açılmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin sınırlarını aşarak yurt dışında Almanya’nın Reutlingen şehrinde avukatlık büronuza misafir olduk. İlk yurt dışı söyleşimiz size nasıp oldu. Sohbetimize başlamadan önce okuyucularımıza kendinizi tanıtırmısınız.?



İsmim Hamide yüce. 15.09.1979 Almanya doğumluyum. Hacı Mahmut oğullarin dan Ramiz Yüce`nin torunu Salih Yüce’nin kızıyım. Anne tarafından dedem Hacı Süleyman Yücenin, yani lakabıyla Koncun, torunuyum. Okul eğitimini bitirdikten sonra. Tübingen Şehrinde hukuk fakültesinde 2004 de hukuk bölümünü bitirdim. 2 senelik stajdan sonra. 2007 şubat ayında Reutlingen Şehrinde avukatlık büromu açtım. Ve avukat olarak meslek hayatıma başlamış oldum.





Yönetici: Yurt dışında yaşayan bir hemşerimiz olarak sitemiz ile ilgili düşüncelerini alabilirmiyim?



Yüce : Yaklaşık bir yıldır köyümüz adına bir sitenin varlığından haberim oldu . Memleket hasreti çektiğimiz , vatanımızdan uzaklarda başka bir ülkede yaşamanın, garip kalmanın verdiği özlemle ,siteyi görünce inanın çok mutlu oldum. Siteye hemen üye oldum..Köyümüzden uzaklarda kaldık birbirimizden koptuk sanal ortamda da olsa köyümü ve insanlarını bu site sayesinde tanımaya başladım. Sitenin sayesinde, uzaktan ve yakından akrabalarımızla daha da yakınlaştık. Memleketten en yeni haberleri site sayesinde öğreniyoruz. Sevinçli ve üzücü haberler bu site sayesinde bize ulaşıyor. Ayriyeten yeni insanlarla tanışma fırsatı buluyoruz. Babam ve annem sitedeki fotoğraflara baktıkça eski günleri hatırlama fırsatı buluyorlar. Köyünü ve köylüsünü tanımayan yeni nesil de Holaysayi tanıma imkânı bulmaya başladı. yaptığınız röportajlardan dolayı hemşerilerimizin başarılarına tanık oluyorum. Ve holaysalıları böyle hayırlı ve başarılı evlatlar yetiştirmesinden dolayı tebrik ediyorum. Bu siteyi kuranlara çok teşekkür ediyorum. Mükemmel bir hizmet. Hemşerilerimizin bu siteye sahip çıkacaklarına inanıyorum..



Yönetici: Sayın yüce eğitiminizi yurt dışında yaptınız. Elbette‘ki bazı zorlukları olmuştur. Aldığınız bu eğitim aşamaları süresince hangi zorlularla karşılaştınız. Yurt dışında eğitim almanın zorluklarını biliyoruz bu itibarla sizin gibi eğitimini yurt dışında yapmak isteyen gençlerimize neler önerirsiniz.?



Yüce : Okul eğitiminin ilk yıllarında dil problemim oldu bunu bol bol kitap okumakla çözme fırsatı buldum. Anne ve babaların çocuklarının eğitimine çok önem vermelerini öneririm. Her konuda çocuklarının haklarını savunmalarını tavsiye ederim. Çocuklar Yüksek okula gitme kapasiteleri olduğu halde, çoğu kez, öğretmenler tarafından desteklenmiyorlar. Burada ebeveynlerin çocukların haklarını savunup, gerekli okullara göndermeleri için uğraşmaları gerekli. Yurt dışında eğitim almak isteyen gençlere tavsiyelerim, hiç bir zaman öz güvenlerini kaybetmesinler. Önce hedeflerini belirlemeleri ve kendilerini o hedefe kilitlemelerini öneririm.Basarîli olmak sabır ve gayret gerektirir. İyi bir yere varabilmek için, disiplinli bir çalışmaya ve bazı işlerinden fedakarlık yapmaları gereklidir. Alman yada çok şükür, çok üniversiteli gençlerimiz Türk vatandaşıdır. Doktorundan, mühendisine kadar her bölümde bir vatandaşımızı bu günlerde görme fırsatı buluyoruz. Okuyup güzel yerlere vardığımız anda, insanlarımıza yardımcı olabiliriz. Ben bir Türk avukatı olarak , Türk vatandaşlarımın sorunlarını büyük mutluluk içinde çözmeye çalışıyorum. Benimle Türkçe konuşabilmelerinden memnun kaldıklarını ifade ediyorlar



Yönetici: Sayın yüce , Almanya’da doğup ,eğitiminizi burada tamamladınız. Siz kendinizi kültürel olarak nasıl hissediyorsunuz. Bu soruyu size sormamın nedeni yurt dışında yaşayan bir çok vatandaşımızın kimliklerini, manevi değerlerini ve kültürlerini koruyamadıklarını görüyoruz. Sizin bu konudaki düşüncelerinizi alabilirmiyim.?


Yüce : Ben alman yada doğup büyüdüğüm halde, kalbim Türkiye için çarpıyor. Bir süre Türkiye ye dönüş yapmayı bile düşündüğüm olmuştur. Avukatlık mesleğimden dolayı bu düşünceyi bir kenara bırakmak zorunda kaldım. Türk kültürünü ve manevi değerleri ailemden gördüğüm eğitimle aldım . Ve bu değerleri hiç bir zaman kaybetmemek için uğraş veriyorum . Sizinde söylediğiniz gibi bir çok vatandaşımız manevi değerlerini ve kültürlerini koruyamıyorlar veya korumak istemiyorlar. Çocuklarımızda böyle bir değişme görüyorsak bunun anne ve babaların verdiği eğitimden kaynaklandığını da söyleyebilirim. Anne ve baba Türk kültür ve maneviyatına değer verirse, bu Çocuklara da bir etki bırakır. Aksi takdirde telafisi olmayan sonuçlar ve bunalımlara neden olabiliyor. Kültürünü gerekli şekilde alamayan gençlerimiz burada bunalım geçiriyorlar . Bir türlü bir yere adapte olamıyorlar. Almanya’da yabancı olarak gözükürken, Türkiye de ise Almancı gözüyle bakılıyor, kendilerine. Ben kimim diye sormaya başlıyorlar. Nerden geldim nereye gidiyorum, nereye ayıtım diye düşünüyorlar. İşte o zaman tehlike başlıyor ve maalesef bir çok neslin böylelikle kimliklerini ve kültürlerini kaybettiklerini gördük . Burada devletimize de iş düşmektedir. Vatandaşlarının Kültürlerini korunması yönünde bir çok alanda eğitim çalışmaları yapması gerekmektedir. Asil burada Türk değerlerini gençlere gösterip ve manevi değerleri öğretip, Almanya da oldukları halde, bir Türk ve Müslüman olduklarını asla gözden çıkarmamalarını öğretmek gerekli olduğuna inanıyorum. İşte o zaman her vatandaşımızın Türk kültürünün bir elçisi ve temsilcisi olarak kendini burada görecektir.



Yönetici: Sayın yüce, bildiğim kadarı ile Almanya’da avukatlık bürosu açabilmek için okulun'dan mezun olmak yeterli olmuyor. Site yönetimi olarak sizlerden gurur duyuyoruz. Bize Almanya’da avukat olabilmek ve büro açmanın prosedürünü anlatırmısın.



Yüce : Avukat olmak için, hukuk fakültesinden mezun olmak gerekiyor. Üniversite hayati genelde 4-5 sene tutar.üniversiteden sonra 2 sene içerisinde, mahkemede, savcıda, ve avukatlarda bir staj dönemi geçiriyorsunuz. Bu staj döneminden sonra devlet sınavına ( Türkiye de avukatlık sınavına benzer) girilir,ve bu sınavı başardıktan sonra., diplomasiyle avukat barosunda çalışma müsaadesi alınır. Büroyu avukat müsaadeyi aldıktan sonra açabilir. Bu konuda sınırlama yoktur.



Yönetici: Sayın yüce ,Avukatlık büronuzda Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızın sorunları ile ilgileniyorsunuz. Bu sorunlar nedir.? Bunları okuyucularımıza aktarırmısınız?



Yüce : Vatandaşlarımız her türlü sorunlarla büromuza geliyorlar. Maalesef son zamanlarda boşanma davaları çok yoğunlaştı. Ayriyeten ticaretle alakalı sorunlar oluyor. Nafaka davalarıyla da uğraşıyoruz. Yani anlayacağınız, aklınıza gelen her sorun mevcut.



Yönetici: Yabancılar hukukundan bahsediyorsunuz. Bir ülkede yaşayan herkes için hukuk aynı değilmi.? Neden yabancılar hukuku? Sizce Almanya’da hukuk herkese eşit mesafede mi



Yüce : Vatandaşlarımız genelde Türk vatandaşı oldukları için, bundan dolayı alman yada yabancı olarak görüldükleri için, yabancı hukuku geçerli oluyor. Alman anayasası çoğu maddeleriyle yabancılar için de geçerli, ama Almanya da yasamak için, yabancı hukuku bu konuda sınırlar getiriyor. Herkes istediği gibi tabi ki alman yaya giriş yapıp, oturma hakkına sahip olamıyor. Bunu da yabancı hukuk organize ediyor. Bir yabancı tabi ki Almanların kendilerine verilen haklara sahip değiller. Yabancılarda kısıtlamalar oluyor. Ama bu kısıtlamalar ile Almanya vatandaşlarımız için yaşanmaz hale geliyor anlamına gelmiyor. Yabancılar gayet rahat bir yasam sürdürebiliyorlar burada.



Yönetici: Almanya’da bir Türk bayan avukat olarak mesleğinizi icra ederken karşılaştığınız zorluklar varmı? Size de ayrımcılık yapılıyor mu?



Yüce : Ayrımcılık belki iş başvurularında olabiliyor. Ama genelde bayan olarak mesleğimizi icra ederken zorluklarla karsılaşmıyoruz. Bir tesettürlü bayan olarak hukuk bürolarında iş bulmakta zorlandığım olmuştur. Genelde müvekkiller tesettürlü bir bayana karsı tavırlı olurlar endişesiyle, bazı hukuk büroları başvurularımı kabul etmediler. Staj döneminde de sorunlar olmuştu. Savcılıkta bir tesettürlü olarak çalışmamı kabul etmediler. Ama bu konular bizi yıpratmıyor. Allah herkes için kapılar acıyor. Benim nasibim de kendi ofisim oldu. Ama bir Türk bayan olarak ayrımcılık görmedim. Daha doğrusu, avukat büroları Türk avukatlarını çok arıyor. Malum Vatandaşlarımız Türk avukatı aradıkları için, ofislerinde bir Türk avukatı olması onların da avantajıdır.



Yönetici: Sayın Yüce, Türkiye’ye dönmeyi hiç düşündünüz mü?. Almanya’da doğup büyüyen bir hemşerimiz olarak Ülkemizi dışardan nasıl görüyorsunuz?



Yüce : Ben Türkiye’yi çok seviyorum. Türkiye’ye dönmeyi çok düşünmüşümdür. Mesleğimi Türkiye’de yapamayacağım için, şimdilik dönmeyi arka plana yerleştirdim. İzine geldiğim anda, huzura kavuşuyorum. Almanya’nın bana insanlık konusunda çok soğuk geldiğini söyleyebilirim. Türkiye’de olan samimiyet burada maalesef yok. İnşallah bir gün dönüp, Türkiye’ye yerleşmeyi düşünüyorum. Her şey nasip.



Yönetici: Sayın Yüce, ekonomik nedenlerden dolayı Dünyanın her yerine dağılmış olan hemşerilerimizi sitemizde buluşturmayı amaç edindik. Yurt dışında yaşayan hemşerilerimizin vatan hasretini yoğun olarak yaşadıkları bir gerçektir. Bu konu hakkında söylemek istediğiniz bir şeyler varmı.?



Yüce : Vatan hasreti ile dolu olduğumuzu bende söyleyebilirim. Çoğunlukla baba ve annelerimiz emekli olmayı arzuluyorlar. Emekli oldukları zaman , Türkiye’ye dönme sevincini içlerinde taşıyorlar. Bütün akrabalar genelde Türkiye’de oldukları için, hasretle tatilleri bekliyoruz. Çok şükür teknoloji ilerledi. Köyümüzün sitesi var. İstediğimizde giriyoruz kendimizi köye gitmiş gibi hissediyoruz .Msn üzerinden akrabalarımızla kamerayla görüşme imkanı buluyoruz. Tabi ki ayni ortamda bulunmak başka bir heyecan taşıyor. Ama buna da şükür. Burada Dünyanın her yerine dağılmış hemşerilerime şunu söylemek istiyorum. Tüm değerlerinize sahip çıkınız. Sitemiz Köyünü ve köylüsünü tanıma noktasında bir fırsat bizim için . Birbirimizle kaynaşmayı ve örf ve adetlerimizi unutmadan gençlerimize örnek olacak şekilde iletişimi koparmadan bütünlüğümüzü sağlayalım..



Yönetici: Sayın Yüce, ilk yurt dışı söyleşimizi sizlerle yaptık. Sizleri sitemize konuk ederek, kendinizi hemşerilerimize tanıttınız. Çok değerli fikirlerinden yararlanma fırsatı bulduk. Sizlere Holaysalılar ve site yönetimi adına şükranlarımızı sunuyoruz. Bundan sonraki yaşamınızda sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.



Yüce : Bende size çok teşekkür ediyorum. İnanın hemşerilerimizle buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bizleri Almanya dan bulup böyle bir imkan sunduğunuz için size ve site yönetimine teşekkür ediyorum. Allah Türkiye için her şeyin hayırlısını nasip eylesin. Allah vatanimizi belalardan korusun. Hemşerilerime hayırlı, mutlu ve sağlıklı yaşamlar diliyorum. Türkiye’de yaşadıkları için çok şanslı olduklarını söyleyebilirim. Her şey gönlünüzce olsun













Röportaj: Kemal ÇUMAN

İRTİBAT:

GSM: 0-505-519 84 30

e-posta: kemal.cuman@turktelekom.com.tr























Bu haber toplam 6980 defa okundu.
memnuniyet
süleyman yuce
hamide yüce ben hacımahmut mustafanın torunu rahmetli ahmet yücenin oğlu süleyman yüce seni avukat olmanda inan cok kururlandım önün acık olsun allaha emanet ol işlerinde başarılar
31 Mart 2010 Çarşamba Saat 08:48
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
ŞAİRLERİMİZ
SİTE ANKET
Köyümüzün Öncelikli en önemli sorunu sizce nedir?
Yollar
Cenaze Morgu
Çöp
Kanalizasyon
Şadırvan ve Ortak Tuvaletler
Künye . Reklam . İletişim . RSS   Copyright © 2024 Yeşilalan(Holaysa) Köyü Tanıtım Sitesi
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Yazılım & Tasarım : Mahmut ÖZDEMİR