Dr.METİN BAKKALOĞLU İLE YAPILAN RÖPORTAJ
Dr.Metin BakkaloğluYönetici: Sitemizde başlattığımız röportajlarla hemşerilerimizi okuyucularımıza tanıtmaya ve kaynaştırmaya devam ediyoruz . Yaptığımız söyleşileri değerli hemşerilerimizin çok büyük ilgi ile izlediklerini ve yeni hemşerilerini tanımanın mutluluğunu yaşadıklarını sitemize gösterdikleri ilgi ile hissetmekteyiz. Bu gün burada okurlarımız yeni bir hemşerisini tanıyacak ve fikirlerinizi onlarla paylaşacaksınız. İlimizden, Trabzon Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekim’lik makamın’dan çok değerli hemşerilerimize sesleneceksiniz. Söyleşimize başlamadan önce kendinizi hemşerilerimize tanıtırmısınız? Bakkaloğlu : Öncelikle bana bu fırsatı veren ve köylülerimle buluşmama vesile olan Kemal bey nezdinde köyümüzün sitesinde emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyor, başarının devamını diliyorum . 24 Şubat 1967 yılında Çaykara Yeşilalan Köyünde doğdum. Kurşumcu Hacı Süleyman’ın torunuyum, Hüseyin Bakkaloğlu’nun 4 çocuğunun en büyüğüyüm. İlk, orta ve lise eğitimimi İskenderun Demir Çelik’te (babamın memuriyeti nedeniyle) bitirdim. Daha sonra KTÜ Tıp Fakültesinden 1991 de mezun oldum, mecburi hizmetimi Şanlıurfa’da Sağlık Müdür yardımcısı ve sıtma bölge başkanı olarak tamamladım.1994 yılında Ankara Etimesgut 600 yataklı Hava Hastanesinde askerlik görevimin ardından,1995 yılından beri Trabzon Göğüs Hastalıkları Hastanesinde görev yapmaktayım. Evliyim Ertuğrul ve Arda isimli iki oğlum var.
Yönetici: Sayın Bakkaloğlu, son dönemlerdeki terör olayları ve ülkemizin bütünlüğüne karşı girişilen saldırılar ve şehit haberleri Türk milletini yaralamakta ve artık sabrının tükenmekte olduğunu göstermektedir. Güncel konularla ilgili söyleşimize başlamak istiyorum. Bu konuda Görüş ve düşüncelerinizi okuyucularımızla paylaşırmısınız? Bakkaloğlu : 1071 yılından beri yurt edindiğimiz bu topraklar üzerinde yüzyıllarca savaşlar yaşadık. Bizler vatanımızı ve bayrağımızı hep kutsal bilmiş bir milletin torunlarıyız. Son yıllarda çeşitli dış mihrakların kışkırtması ve desteği ile bir kısım çapulcu güya devlet kurma amacıyla doğu ve güneydoğumuzda bazı eylemlerde bulunmakta ve asker ve sivil halkımızı kalleşçe pusularda şehit etmektedirler. Son yapılan Kuzey Irak Operasyonları ile bu hainlere en güzel dersi Türk Silahlı Kuvvetleri vermektedir. Dost ve Düşman tüm ülkeler görmüştür ki Türk askerinin vurucu gücü dünyanın en iyi vurucu güçlerinden biridir. İçerde ve dışarıda bölücü vatan hainleri şunu iyice kafalarına kazımalıdır her Türk asker doğar ve şehitliği hedefler. Bir an önce bu bölücülerin hakkettikleri cevabı almalarını temenni ediyorum. Zira bizim verilecek bir karış bile toprağımız yoktur.
Yönetici: Sayın Bakkaloğlu, site yönetimi olarak her konuda özveride bulunarak hemşerilerimize hizmet etmeye devam ediyoruz. Sitemiz hakkındaki görüş ve önerilerinizi okuyucularımızla paylaşırmısınız? Bakkaloğlu : Öncelikle bu sitede emeği geçen herkesi kutluyor ve başarılarını devamını diliyorum. Siteden haberdar olduğum günden beri (6-7 aydır) devamlı siteyi takip ediyorum, tabii ki bu işin ne kadar meşakkatli ve özveri isteyen bir çalışma sonucu başarıldığını biliyorum. Özellikle bu tip gönüllü işler yapan arkadaşların maddi, manevi ve zaman olarak ne kadar özveride bulunduğunu ve ne kadar çaba sarf ettiğini anlıyorum. Ellerinize, yüreğinize sağlık; site içerik ve dizayn olarak çok güzel tasarlanmış özellikle de röportajlarla dışarıda yaşayıp ta bi haber olduğumuz hemşerilerimizle site aracılığı ile tanışmamız da bizlere ayrı bir mutluluk veriyor . Bir holaysalı olarak köyümüzün böyle bir siteye sahip olması ve tanıtılması beni gururlandırıyor. Her yönüyle siteyi beğenerek ve ilgiyle takip ediyorum.
Yönetici: Sayın hocam, tarihi geçmişi çok eski olan ve şu anda modern bir görünüme kavuşan bu sağlık merkezini, (Çamlık)Trabzon Göğüs Hastanesi Başhekimi olarak okuyucularımıza tanıtırmısınız? Bakkaloğlu : Trabzon Göğüs Hastalıkları Hastanesi 1956 yılında 125 yataklı olarak hizmete açılmış. Daha sonra yapılan ilave çalışmalarla yatak sayısı 250, kadro yataklı sayısı 350 ye çıkartılmıştır. Son yıllarda Sağlık Bakanlığının sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında hızlı bir dönüşüm yaşayan hastanemiz yapılan modernizasyon çalışmalar neticesinde 192 fiili yatakla hizmet vermektedir. Hastanemiz özel dal hastanesidir. Halen Doğu Karadenizdeki tüm illerden hasta kabul etmekte ve bir bölge hastanesi gibi çalışmaktadır.Hastanemiz tıbbi modernizasyon ile Göğüs hastalıkları, Dahiliye, Radyoloji, Enfeksiyon hastalıkları dallarında ayaktan ve yatarak tedavi hizmeti vermektedir. Ekip halinde toplam kaliteyi hedefleyen hastanemiz bir kısım çalışma sonucu bugünkü modern görünüşüne kavuşmuş halen Trabzon’un Erdoğdu mahallesi Soğuksu mevkiinde halkımıza hizmet vermektedir.
Dr.Metin Bakkaloğlu ve Kemal ÇumanYönetici: Sayın Hocam, branş olarak Trabzon Göğüs Hastanesi yöremizde tek.Bu amaçla bölgemizin Akciğer buna paralel olarak Astım ve Tüberküloz hastalıkları ile ilgili seyredilen durum hakkında neler söylemek istersiniz? Bakkaloğlu : Bilindiği gibi yöremizde özellikle kırsal alanda yaşam şartları oldukça zordur. Soğuk, nem küf… vb çeşitli dış etkenler ve hava kirliliği Astım, Bronşit gibi Akciğer hastalıklarını tetiklemekte ve arttırmaktadır. Astım erken teşhisle çocukluk çağında daha kolay tedavi edilebilmektedir. İstatistiki anlamda mevsim geçişlerinde ve özellikle(ilkbahar ve sonbahar)kış aylarında bu tıp hastaların hastanemize müracaatı artmaktadır. Tüberküloz ise tamamen yaşam tarzıyla ilgili mikrobik bir hastalıktır. Düzensiz yaşam ve vücut direncinin düştüğü durumlarda solunum yolu ile bulaşmaktadır. Günümüzde çocukluk çağında yapılan aşılama ile salgınların önüne geçilmekle birlikte hastalık durumunda da tedavisi tam olarak yapılmaktadır. Ülkemizde ve yöremizde her geçen gün sayısal anlamda hastalıkta azalma görmemize rağmen henüz tam anlamıyla ortadan kalkmamıştır.Tüberkülozda önemli olan tedaviye başlanan hastalarda doktor kontrolünde tedavinin yürütülüp sonlandırılmasıdır. Bu tedavide 6 ay ile 1 yıl arasında değiştiğinden bazen hastalar kafasına göre tedaviyi kesmekte ve kendilerini ve çevresindekileri riske atmaktadırlar.
Yönetici: Karadeniz’de halk arasında yaygın bir görüş var. Çernobil olayından sonra kanser olaylarının arttığı söylenmektedir. Hastanenizin teşhis ettiği akciğer kanserlerinde bir artış gözlemlediniz mi? Siz bir tıp doktoru olarak hemşerilerimize bu konu hakkında aydınlatıcı bilgi verirmisiniz? Bakkaloğlu : Tabiiki; bu konu yıllarca tartışıldı çeşitli akademik çevreler çok farklı yorumlarda bulundular. Trabzon Göğüs Hastalıkları Hastanesi Akciğer kanseri teşhisinde bölgede en büyük yükü üstlenmiştir.Akciğer kanserlerinde çernobille artış var denebilmesi için, Çernobilden önceki Akciğer kanseri kayıtlarının iyi tutulmuş olması ve incelenerek mukayese yapılması gerekir.Ne yazık ki ülkemiz genelinde bu kayıtlar önceleri çok sağlıklı tutulmamış ve tutulanlar ise korunamamıştır. Özellikle Tıp bilimi her gün kendini yeniliyor.Teşhis ve tedavi alet ve imkanları her gün daha da artıyor.Bu da geçmişte teşhis zorluğunun olduğunu da düşünürsek acaba kanserden ölenlerin tam olarak teşhisi konulabilmiş midir bilemiyoruz tabi.Ancak şu bir gerçeki günümüzde modern hayatın getirdiği bazı nimetler vücuda son derece zarar veriyor.Ben sigaranın Çernobil den çok daha fazla zararı olduğuna inanıyorum. Kısaca özetlemek gerekirse son yıllarda Sağlık Bakanlığının yürüttüğü kanser çalışmaları gösteriyor ki Çernobil’e bağlı kanser hastalarının sayısında bir artış olmamıştır.
Yönetici: Sayın Bakkaloğlu, toplum olarak her zaman şunu söylüyoruz.”Her işin başı sağlıktır” ama ne yazık ki sağlıklı kalabilmek birde kaybedilen sağlığımıza kavuşa bilmek için gerekli olan duyarlılığı gösteremiyoruz. Koruyucu olarak neler yapabiliriz. Ayrıca sigaranın sağlığımıza verdiği zararları okuyucularımıza anlatırmısınız? Bakkaloğlu : Bir düşünürün sözü aklıma geldi.
”Para kazanmak için sağlığımızı kaybederiz, ne yazık ki tekrar sağlığımızı kazanmak için para veririz”. Biz insanlar oldukça garibiz. Aracımıza gösterdiğimiz itinanın yarısını kendimize göstermiyoruz. Aracın sigortasını, kaskosunu, periyodik bakımlarını zamanında yaptırırız, lastiği eskise hemen yenileriz, motorundan garip bir ses gelse hemen tamirciye koşarız, iş kendi sağlığımıza gelince aynı özeni göstermeyiz. Hastalık bizi iyice bunaltmadan doktora gitmeyiz. Tıpta asıl olan koruyucu hekimliktir ve erken teşhistir.Bunlar da çocukluk çağında aşılanma ile belli bir yaştan sonra da rutin olarak en az yılda bir kez yapılan sağlık kontrolleri ile sağlanabilmektedir. Hastalık durumunda ise zaten hekime müracaat edip tedavi oluyoruz. Özellikle kronik hastalığı olanların yılda bir kez grip ,5 yılda bir kez de zatürre aşısı yaptırmaları gerekir. Sigara ili ilgili zararları anlatmak için ise 100 lerce sayfa yazmak lazım. Kısaca bahsedecek olursak
Sigara ile Soluduğumuz: Polonyum (kanserojen)
Radon (radyasyon)
Metanol (füze yakıtı)
Toluen (tiner)
Kadmiyum (akü metali)
Bütan (tüp gazı)
DDT (böcek öldürücü)
Hidrojen siyanür (gaz odaları zehiri)
Aseton (oje sökücü)
Naftalin (güve kovucu)
Arsenik (fare zehiri)
Amonyak Bütan (tüp gazı)
4000 den fazla zararlı madde bulunur.
Ama en tehlikeli maddeler: Nikotin=> Esrar, eroin ve morfin gibi bağımlılık yapar.
Karbon monoksit=>Egzoz gazıdır kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltır.
Katran=>Kanser yapar.
Dünya sağlık örgütüne göre dünyanın en büyük sağlık sorunu sigaradır, önlenebilir, en önemli hastalık ve ölüm etkeni de sigaradır. Sigara içenlerde Akciğer ve gırtlak kanserine yakalanma şansı içmeyenlere göre %1200-2000 oranında artmaktadır. Sigara içerken yanımızda ve yakın çevremizde bulunan kişileri de pasif içici durumuna getiriyoruz ve onları da riske atıp zehirliyoruz. Sonuç olarak sigara insan sağlığını çok olumsuz etkileyen bir maddedir ve kesinlikle içilmemeli ve içirtilmemelidir.
Yönetici: Hocam Hastaneyi gezdim, geçmişle mukayese edilemeyecek duruma geldi. Hastaneniz TS EN ISO 9001: 2000 kalite yönetim sistemi belgesini almıştır. Bununla ilgili vizyon, misyon ve kalite politikaniz hakkında okuyucularımıza neler söylemek istersiniz? Bakkaloğlu : Evet hastanemiz kalite çalışmalarına, toplam kaliteyi hedef alarak 2003 yılında başlamış ve 2006 yılında TS EN ISO 9001:2000 kalite yönetim sistem belgesini de alarak çalışmalarına devam etmektedir. Bugün ise Akreditasyonu hedeflemekteyiz. Bu doğrultuda;
Kalite politikamız: Yasal hususlar doğrultusunda, sürekli gelişim ve yeniliğe odaklanan, bilgi paylaşımına açık, verdiği hizmetin bilincinde,hastanemize ve topluma sağlayacağı katkının farkında olan çalışanlarımızla,müşterilerimize beklentilerini karşılayacak teşhis ve tedavi yöntemlerini kullanarak sağlık hizmeti vermek ve KYS şartlarına uyarak, etkinliğini sürekli iyileştirerek,sağlık sektöründe her yönüyle örnek alınan tercih edilir bir hastane olmaktır.
Vizyonumuz: Gelecekte Trabzon Göğüs Hastalıkları Hastanesinden sağlık hizmeti alacak kişilere optimal sağlık hizmetini sunmak, personel ile hastaların istek ve arzularını tam karşılamak, yüksek teknolojiye ve personelin eğitimine önem vererek ekip çalışmasını oluşturup hizmetteki verimlilik ve kaliteyi artırmaktır.
Misyonumuz: Trabzon ve çevresinde, insanımıza güvenilir, erişilebilir, çağdaş sağlık hizmetini sunan, kurum çalışanlarının,hasta ve yakınlarının memnuniyetine odaklanan,ekip çalışmasını yönlendiren ve motive eden katılımcı bir liderlik anlayışının benimsendiği modern bir yönetim felsefesidir.
Yönetici: Sayın Bakkaloğlu, Köye gidermisiniz? Holaysa ve yaylalar konusunda neler söylemek istersiniz? Ayrıca sizce köyümüzün en önemli sorunları nelerdir ? Bakkaloğlu : Çocukluk ve gençlik dönemlerinin yazları hep köyde ve yaylalarda geçmiştir, fakat son yıllarda köye ve yaylara pek sık gidemiyorum. İnanın ki her an köyümün ve yaylaların görüntülerini, toprağın kokusunu, sisini, dumanını, çisesini bile özlüyorum. köyümüzün sitesine her gün girip resimleri o kadar özlemle seyrediyorum ki bu benim yayla sevdamı bir kat daha arttırıyor. Bundan sonra daha sık gitmeye çalışacağım. Bence köyümüzün en önemli sorunları ulaşım ve gelir getirici bir zenginliğinin olması özellikle yayla ve kom yolları bir yağmurda hemen bozulmakta insanları zor duruma sokmaktadır. Halkımızın geçinmesini sağlayabileceği bir ürünün veya uğraşın olması da dışarıya göçü azaltacak ve insanların daha huzurlu olmasını sağlayacaktır.
Yönetici: Hocam sitemiz vasıtasıyla köyümüzde ve gurbette yaşayan hemşerilerimize son olarak neler anlatmak istersiniz? Bakkaloğlu : Bazen insanların içinde bulundukları güzelliklerin farkına varmaları zor oluyor, ne zaman ki içinden uzaklaşıp kaybediyorlar o zaman anlıyorlar neyi kaybettiklerini. Bizde öyle; geçmiş zaman odur ki Hayali Cihan Değer. Şimdi anlıyorum geçmiş günlerin güzelliğini ama yine de onlar geçmiştir. Biz bugün birlik beraberlik içinde özellikle de bizler holaysalılar olarak , bizleri gören ve gösteren tüm hemşerilerime kucak dolusu selam saygılarımı sunuyorum.
Yönetici: Değerli hocam, Hastanenizdeki çok yoğun işlerinizin arasında bizlere zaman ayırdınız. Hemşerilerimize kendinizi tanıtarak çok değerli fikirlerinizi paylaştınız. Holaysalılar olarak verdiğiniz hizmetlerden ve bulunduğunuz konumdan gurur duyuyoruz. Eminim ki uzun yıllar hemşerilerimize hizmet etmeye devam edeceksiniz. Site yönetimi olarak bütün değerlerimize sahip çıkacağımızı okurlarımızla paylaşmak istiyoruz.Bu itibarla bundan sonraki çalışmalarında başarılar dileriz. Bakkaloğlu : Ben de özellikle sizin nezdiniz de bana bu imkanı sunan değerli site yöneticisi arkadaşlarıma sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bu güzel bir o kadar da zor çalışmanızda sonsuz başarılar diliyorum. Ayrıca 2008 yılının tüm hemşerilerimize ve Türk İslam alemine hayırlar getirmesini dililiyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Röportaj: Kemal ÇUMAN
İRTİBAT:
GSM: 0-505-519 84 30
e-posta: kemal.cuman@turktelekom.com.tr