Yazı Boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çaykara'daki Esnaflarımız-2
28 Eylül 2008 Pazar Saat 10:00
HANEFİ YILMAZ SEVİNÇ
Hanefi Yılmaz Sevinç ve Kemal çuman
Yönetici: Çaykara’daki esnaflarımızı tanıtm...

HANEFİ YILMAZ SEVİNÇ

Hanefi Yılmaz Sevinç ve Kemal çuman

Yönetici: Çaykara’daki esnaflarımızı tanıtmaya devam ediyoruz. Bugün sizlerle bir söyleşi yapacağız. Önce kendinizi okuyucularımıza tanıtırmısınız?

Sevinç: 1976 yılında Yeşilalan köyünde doğdum.( Sünnetçi ) Ahmet Sevinç’in oğluyum. İlkokulu Baltacılı İlkokulunda, imam hatip lisesini Çaykara’da okudum. Rahmetli dedem Mehmet Sevinç’in Çaykara’da 1970 yıllarında esnaflıkla başlayan süreçte babamın da üniversite sonrasında 1974 yılında dedemin yanında başlaması ve amcamın katılımı ile, Sevinç kardeşler inşaat malzemeleri ve PVC, ısı cam tesislerini aşamalı olarak günümüze kadar çalıştırdık. Ben de bu ticarette onların yanında devam etmekteyim. Amcam Rasim Yaşar Sevinç genelde taşımacılıkla ilgilenir. Diğer amcam Ali Kemal Sevinç, Çaykaradaki sosyal faaliyetlerinin içinde bulunması yanında, bize de danışmanlık yapmaktadır. Kardeşim Mehmet Sevinç ise PVC pencere, kapı ve ısı cam sistemleri tesisinin başında bu hizmeti vermektedir.

Yönetici: Sürekli memlekette olmanız itibari ile köyümüz ve yaylalarımızdaki sorunları siz daha iyi biliyorsunuz. Sizce bu sorunlar nelerdir? Çözüm önerileriniz varmıdır?

Sevinç: Tabiî ki sorunlarımız var. Alt yapı ile ilgili yol, su, kanalizasyon ve toplu mezarlık konusu, bunlar öncelikli sorunlarımız. Burada özellikle dikkati çekmek istediğim bir konu var. Her evin pis su akarlarının gelişi güzel bir şekilde ırmaklarımıza bırakılması, tarım ve mahsullerimizin halkın sağlığı ile bire bir ilgili olan yerlere gelmekte, bu da 1. derecede sağlığımızı etkilemektedir. Diğer bir konu ise maalesef çöp sorunu. Çağımızın en büyük sorunlarından olan bu olayın, köylerimiz ve yaylalarımızda son yıllarda bilinçsiz bir şekilde çöplerimizi her tarafa atmaktayız. Gelecekte sağlığımızı ne kadar etkileyeceğini bir düşünün. Herkesi bu konu hakkında duyarlı olmaya davet ediyorum. Yol sorunu ise köy içinde ve yayla yollarında devam etmektedir. Burada öncelikle yollarımızın genişletilmesi daha sonra ise beton lama ve asfaltlanması gerekmektedir. Diğer komşu köylere baktığımızda bizden çok daha önde olduklarını görmekteyiz. Ayrıca yol akarlarının düzenli bir şekilde yapılması dolayısı ile yollarımızın bozulmasını önlemeliyiz. Köylerimiz adına yeni kurulan derneğimizin, özellikle köy muhtarlarının, imamların ve okul müdürleri ile koordineli olarak köyümüzün sorunlarını ortaya koyarak, çözüm yolları üretme konusunda yardımcı olabilirler. Ayrıca muhtarlarımız köydeki sorunların ve çözüm yollarının tartışılacağı ve tüm köylülerimizin katılımı ile en az 2 ayda bir toplantı yaparak istişare etmeleri gerekmektedir. Burada ferdi davranışlar gücümüzü zayıflatacağı aşikardır. Birlikten güç alarak tüm sorunların üstesinden geleceğimizi düşünmekteyim.

Yönetici: son olarak neler söylemek istersiniz

Sevinç: Birbirimizden kopmadan, geçmişimizi unutmadan, geleceğimize yön vermek, karşılıklı saygı ve sevgi içerisinde davranmalıyız..Bu itibarla, Ramazanın sonuna doğru gelmekteyiz. Önümüzde bayram var. Bayramın herkese huzur ve barış getirmesini yüce Allahtan dilerim. Bayramınız mübarek olsun

(KAVOĞLU) MUSTAFA PARLAK


Mustafa Parlak ve Kemal çuman

Yönetici: Çaykara’mızda Yeşilalan ve Baltacılı köylerini temsil eden esnaflarımızla söyleşilerimiz devam ediyor. Konuğumuz Mustafa Parlak. Sayın Parlak, kendinizi okurlarımıza tanıtırmısınız?


1956 yılında Yeşilalan köyünde doğdum. (Kavoğlu) Ali Rıza Parlak’ın oğluyum. İlkokulu köyde okuduktan sonra orta okulu Çaykara’da okudum. Daha sonra babam ticaretle uğraştığı için bende yanında çalışarak ticarete yönlenmiş oldum. Şuanda Çaykara’da Parlaklar inşaat Taahhüt Ticaret Limitet şirketi adı altında inşaat malzemeleri satışı ve taşımacılık yapmaktayız. Evliyim, 5 çocuk babasıyım.

Yönetici: Her platformda köyümüzdeki sorunları ortaya koyarak, çözümü yolunda herkesin bir önerisi olacağını düşünmekteyim. Size göre sorunlarımız ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Parlak: Köylerimizin bir çok sorunu var. En önemli sorun yollarımız. Yıllardır yollarımızda, hiç bir genişleme yapılmamış. Karşılıklı iki araç birbirlerine yol vermeleri için zaman, zaman 50-100 metre geriye doğru giderek birbirlerine yol vermekteler. Bu durum çağımızda ilkel bir yöntem. Ulaşımı olmayan bir yerin gelişmesinden bahsetmemiz mümkün değildir. Benim burada bir önerim var. Yeşilalan ve Baltacılı muhtarlarının bulunacağı ve köylülerimizin de olacağı bir toplantı da muhtarların şuana kadar ne icraat yaptıklarını ve neler yapabileceklerini, köy-des, il özel idare ve köy hizmetlerinin bizim köy adına neler yaptıkların bilgilerini köylümüze anlatmaları gerekmektedir. Bana göre 5 yıldan beri köyümüzde hiçbir şey yapılmamıştır. Burada birilerini suçlamak değil köylerimiz adına neler yapabiliriz noktasında, ortak hareket ederek bir yerlere varılması lazım. İnanın Çaykara’nın en saygın köylerinin arasında yer almaktaydık, ama gelinen hizmet noktası açısından en geride kalmışız. Lütfen muhtarlarımız diğer köylerde yapılanları görsünler. Şimdi soruyorum; Bizim köylerimizin yol sorunu çoktan halledilmesi lazımdı, sıra yayla yollarımızda olması lazımdı. Ayrıca su şebekesinin şuana kadar yapılamaması günümüzün şartlarında çok geri kalmışlığının göstergesi. 33 yıldır Çaykara’dayım, maalesef köylerimizin sosyal açıdan çok geri kaldığını görmekteyim. Buda bizim sosyal yönümüzün eksik olduğunu göstermektedir. Umarım köylerimiz adına kurulan derneğimizin bizleri bir araya getirerek sosyal, kültürel, ekonomik açıdan açılımlar yapar hep birlikte köylerimizin kalkınmasını sağlarız.

Yönetici: Sayın Parlak; genelde şuana kadar yaptığımız söyleşilerde sorunlarımızın ortak olduğu herkes tarafından seslendirilmektedir. Umarım verdiğiniz mesajlar yerini bulur. Son olarak neler söylemek istersiniz.

Parlak: Bizim için buralara kadar gelerek köylümüz esnafları ile söyleşiler yaptınız. Bizi tanımayanlara tanıma fırsatı verdiniz. Bu vesile ile sizlere teşekkür ederim. Tüm hemşerilerimizin Ramazan Bayramlarını şimdiden kutluyor, herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Allah’a emanet olunuz.


MUSTAFA ZENGİN


Mustafa Zengin ve Kemal çuman

Yönetici: Esnaflarımızı tek tek dolaşarak onların görüş ve düşüncelerini okurlarımıza paylaştırmak istiyoruz. Konuğumuz esnaflarımızdan Mustafa Zengin. Sayın Zengin; kendinizi okuyucularımıza tanıtırmısınız?

1966 Yılında Yeşilalan köyünde doğdum. Hasan İslam’ın oğluyum. İlkokulu köyümüzde okuduktan sonra kısa bir dönem gurbet yaptım. Daha sonra köyde asimatos mevkiinde küçük bir bakkal ile başladığım ticarete 1997 yılında Çaykara’da bin bir çeşit ismi altında hırdavat ticaretine başladım. Şuanda bu görevi yürütüyorum. Evliyim, 4 çocuk babasıyım.

Yönetici: Çaykara ile ilgili neler söylemek istersiniz??

Zengin: Çaykara’da her geçen gün nüfus azalmaktadır. Yaptığımız alışverişlerde inanın sadece ailemizi bakabilmekteyiz. Aslında ben farklı bir şeyden bahsetmek istiyorum. Uzun göl gibi turizm potansiyelin yüksek olduğu bir beldemiz var. Dünyanın en güzel yerlerinden biri. Ama maalesef ilçemiz, ekonomik durumdan hiçbir şekilde nasiplenmemiş. Oraya giden turistleri, Çaykara’ya tutabilmek için bir şeylerin yapılması gerekmekte idi. Düşünebiliyor musunuz? Şuanda Çaykara’ya dışarıdan gelecek olan ve akşam kalmak için bir kişiyi dahi yatıracak tesislerimiz ve otelimiz yok. Yerel yönetimler Uzun göle giden insanları bir şekilde Çaykara’nın içine çekecek projeler üretmeli. Bu aynı zamanda esnafımıza yansıyacak. Bir nebze de olsa işsizliğe ilaç olacak. Bunlar yapılsaydı Çaykara’mızın nüfusu 1500’e düşermiydi? Böyle devam ederse yakın tarihte ilçemizde, Köy statüsüne döner. İlçemizin kalkınması için herkesin bir şeyler yapması lazim.

Yönetici: Zaman, zaman müşterileriniz geliyor. Zamanınızı aldım. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Zengin: Bizi unutmadınız, ayaklarımıza kadar geldiniz. Zahmet ettiniz. Bu gayretlerinizden dolayı size teşekkür ediyorum. Çalışmalarında başarılar dilerim. Dünyanın her yerindeki hemşerilerimize selam ve sevgilerimi iletiyorum. Ayrıca yakında kutlayacağımız Ramazan bayramlarını kutlar, sağlık ve mutluluk içinde hayat geçirmelerini dilerim.


Röportajlar: Kemal ÇUMAN
e-posta: bilgi6161@gmail.com

Bu haber toplam 7006 defa okundu.
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
ŞAİRLERİMİZ
SİTE ANKET
Köyümüzün Öncelikli en önemli sorunu sizce nedir?
Yollar
Cenaze Morgu
Çöp
Kanalizasyon
Şadırvan ve Ortak Tuvaletler
Künye . Reklam . İletişim . RSS   Copyright © 2025 Yeşilalan(Holaysa) Köyü Tanıtım Sitesi
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Yazılım & Tasarım : Mahmut ÖZDEMİR